AHLAN WASAHLAN

UKHWAHFILLAH

JAZAKUMULLAHUKHAIRAN JAZA'

JOIN US TODAY!! BE AMONG US!! WE ARE PROUD TO BE AMONG THE JUTAWAN FAMILY. LETS SHAKLEE

Thursday, July 30, 2009

S u P R I S e !!!



Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah..kita masih dipinjamkan usia dan masih lagi bernyawa dan hidup hingga hari ini..Suatu nikmat kehidupan yang amat besar nilainya..

Sebenar dan sepatutnya, tika ini saya sedang mengira-ngira countdown sehingga tiba detik malam ini; jam 9.00 malam utk bertolak pulang kepangkuan bonda tercinta di Muar,Johor menaiki Bas Cepat Ekspress..

Sebetulnya..sedari awal hubby mengizinkan saya utk pulang membantu emak..sedari awal itu juga saya telah memasang niat untuk membuat kezutan or suprise buat emak..hehehe..biar mak terkejut..tahu2 sahaja aku sudah terpacul depan pintu...Tak sabar sungguh nak tengok reaksi emak...

dan hinggalah semalam...saya rasa tak sedap hati. Terlintas nak hubungi mak dulu..atleast nak dapatkan kepastian yang mak mmg betul2 ada dimuar sepanjang minggu ini.. Almaklumlah..sbnrnya emak saya ni tidak duduk seteempat dalam jngka yang panjang..selalunya emak duduk lama di Kuala Lumpur; rumah adiknya (mak ude saya) kerana sama-sama menjaga atuk perempuan saya yang uzur disana.. Kadang2 pula emak bermalam dirumah along atas permintaan cucunya yg rindukan tokmi mereka...

dalam perbualan tel tempoh hari....

saya: mak, mak sihat ke? macam mana keadaan rumah kat sana?

mak: sihat alhamdulillah..rumah dah siap bersihkan dah..

saya: siap? betul ke mak? mak buat or andak yang bersihkan?

mak: andak yang bersihkan..dia yang angkat barang2 yang berat tu..alhamdulillah, takde ape lagi yang tinggal..

saya: boleh percaya ke andak tu? betul2 bersih ke...hehehe..macam tak percaya je..

mak: Betul..

Saya: mak, mak ade di Muar sampai bila?..mak nak naik KL smula bila?

Mak: tak pasti lagi..tp kan pakcik (a.k.a adik arwah ayah saya) nak buat kenduri dirumahnye sabtu ni..jadi kenalah mak pergi ke sana (rumahnya di Sri Kembangan)

Saya: (aisey..tak jadilah nak suprisekan mak..better aku berterus terang. detikku dalam hati)
Mak..mak takyak gi KL lah..sebab org nak balik muar hr khamis malam ni..Tp org balik sorang, naik bas dr tanah merah. Yusri dia ade Kem Bestari Solat di sekolah...

Mak: Buat ape? (ayat terkejut)..Eh, Yusri izinkan ke?habis sikecik tu?

Saya: Izinkan lah mak..die yang belikan tiket org..sikecik duduk ngan abah die nt..

Mak: Buat penat je ko balik..sekejap sangat..Habis bila pulak nak balik sana? Hr ahadkan sekolah..(emak saya mmg pantang benar kalau bab cuti2 ni...sejak dr zaman saya sekolah lagi. Itulah pantang emak..)

Saya: baliklah hari Sabtu malam..sampai tanah merah pagi..Org kan ngajar petang...Sempatlah nak dtg sekolah...

Mak: Eh, habis buku persediaan (RPH) bila nak buat? (biasalah..mak saya kan cikgu dulu..jadi dia amat concern hal2 + kewajipan guru nih...)

Saya: Ala..yang tu..hr khamis ni boleh prepare utk Hr Ahad minggu depan siap-siap...

Mak: (mak masih risau lagi..sebolehnya tidak mahu menyusahkan saya balik kemuar..)
Tiket blk sana mcm mana?

saya: ala..takyah risau...Ini bukan cuti sekolah..comfirm adelah...tegas saya nak menyedap dan memujuk hati emak...

Mak: eh, nanti2...nanti mak telefon semula...mak nak tanye kaunter tiket di Muar dulu...

***********************************************************************

Kemudian, beberapa minit selepas itu..mak pula menelefon saya...

Mak: Hello..kak ipah..macam ni..mak bukan tak bagi balik...Mak baru je telefon Kaunter tiket Cepat Ekspress td..Org jual tiket tu kate: 'tiket dah habis makcik...'. Jadi mak nasihatkan..ko takyah balik ye..bg tau dgn Yusri..tak jadi balik...

Saya: Betul ke ni mak...Tp org dah berat hati nak balik sngt ni...

Mak: Betul nak...mmg satu pun takde..Dengar nasihat mak ni ye..

Saya: Oklah...baiklah.....

Kemudian, perbualan kami berakhir disitu..setelah mak berpuas hati aku stuju mendengar nasihatnya supaya tidak balik...

Isy..tak jadi pulak plan aku kali nih..ingat nak suprisekan mak..rupa2 nya aku yang kene suprise dulu... Dalam diam aku masih berdegil..tak kiralah, apa nak jadi..aku tetap nak balik...
Dan utk lebih mendapatkan kepastian..aku nak tel sendiri Kaunter Tiket tu..mana lah tau, boleh merayu mintak tlg utk 1 seat..kalau tak dpt pon..duduk atas lantai or di tangga pon aku rela. aku tak kisah...asal shj niatku nak balik kampung dpt ditunaikan..

Sekali, bila telefon kaunter tiker di muar tu..Aku hampa. Mmg jawapan yang sama diberikan "Tiket habis, dik"..Tak sempat pula aku nak merayu+memujuk..Cepat shj penjual tersebut memutuskan talian dan meletak gagang telefon...

Aduuuussss....nampak gayanya..kenalah taat nasihat mak kali ni...

Mak...Mak......

Maklah mak yang terbaik didunia yang pernah aku miliki...Sgt2 bersyukur menjadi anak emak..Dan memilikimu sbg emak sepanjang hayat ini...

Mak tak pernah nak susahkan anak2nya..dan kalau boleh..biar dia yang menanggungnya...mak bukan jenis mata duitan ataupon materialistik...mak tak pernah meminta2..apa lagi memberi apa2 hints ttg apa yg dihajatinya...Malah, sentiasa bersyukur apa shja yg diberi anaknya..tak kiralah sikit..atau byk...Yang penting mak mmg gembira...dan tak pulak dia bandingkan dgn anak2 yg lain..atau dgn anak2 org lain yg memberi ibu mereka lebih drpd apa mak dapat dr kami...

Itulah mak...kalau menantu tak kerja..tak pulak disindirnya...Malah mak sgt ringan tangan menghulurkan bantuan kewangan kepada anak menantunya...Mak mmg kalau boleh tak nak lihat anak2 menantunya susah...Mak kata; bersedekah ni..bukan nak kira bersedekah pada org lain yang miskin je...Kalau kita bagi bantuan pada kaum kelaurga kita..macam adik-beradik..anak-anak..Dengan niat sedekah...lagi besar pahalanya...Dikira bersedekah jugak....Org selalu tak faham hal ni....


Kata2 mak ni...mmg saya pegang sampai skrg...

Buat mak....

Mak, org mintak maaf sbb tak dapat nak bersama-sama mak...mmg org dah niat sangat nak balik jumpa mak...tolong mak...Tp..ade pulak aral yang melintang...Sebenarnya, kalau ikut hati...mmg org nak redah je balik malam ni...Takde tiket nak blk sini tu hal kedua..Cr alternatif lain...Ambik cuti sehari, blk hr Ahad malam Isnin ke...Tp org tau..mak tak suke macam tu..n mak cukup pantang ambik2 cuti dgn sebab begitu...Maafkan org mak..Kebetulan bila Yusri tau..die pon jadi berat nak izinkan org balik..almaklumlah..abang mcm mak jgk..kalau tak betul2 penting..die mmg takkan ambik cuti...Dan dia sgt2 jugak concern dgn org..seboleh dia tak mahu org bercuti disebabkan status org yg belum comfirm ni....

Mak..apepun yang berlaku..org tetap sayang mak dunia akhirat..walaupon org tak dpt blk minggu nih...tp seboleh2nya org nak balik jumpa mak...InsyaAllah..Jika dipanjangkan usia dan diberikan kesempatan..Org sefamili nak balik ziarah mak...

Mak....Maafkan org ye...maaf dan ampun sangat-sangat...Org tak sehebat mak..Sungguh...
Org betul2 kagum dengan kesungguhan mak pergi ke kelantan jaga org sepanjang dalam tempoh berpantang..bermula dihospital lagik...Jaga org mase org accident...Mendengar keluh kesah org selama nih..susah payah buat walimah org..hantar org belajar sehinggalah org konvo...dan macam2 lagilah pengorbanan mak pada org yang tak tersebut byknya..

Mak...org tak puas lagi hidup bersama mak..kalau boleh org nak jaga mak, sampai ke akhir hayat..macam mana mak jaga atok..macam tu lah org nak jaga mak...

Mak..kalau lah mak baca entri ni...Org harap mak dapat terima kekurangan org ni..mmg betul..org tak sehebat mak...tp org akan berusaha sebaik mungkin menjadi sehebat mak...

Kecekalan mak..ketabahan mak..ketulusan kasih sayang mak...keikhlasan yang terpancar diwajah mak...sentiasa berada dalam lubuk hati anak mak ni..Tak pernah padam malah sentiasa mekar dalam ingatan org...

Mak, i love you from the bottom of my heart sehingga ke akhir hayat org....dunia dan akhirat....

Mak, u r the greatest mom i ever had in my life....





WaAllahualam


wassalam..







5 comments:

FirJah said...

kak pah..
takpe ada hikmahnya tu tak jadi balik..
ish concern nya mak kak pah kan bab2 berkaitan cikgu2 ni..
cikgu mmg gitu, mertua saya dua2 cikgu gitu jugaklah sikapnya..
ok.. mga bahagia selamanya...

L A T I F A H S U L E I M A N said...

To FirJah..
thanks jah..Betullah jah..Org yang background die pendidik..mmg sgt concern dgn hal2 berkaitan keguruan ni.Biarpun mrk dah bersara, tp nilai dan jiwa pendidik yg ade dlm dr mereka tak pernah hilang..Tp yg sedey, tak ramai cikgu zaman2 skrg yg memiliki passion+nilai2 macam cikgu2 zaman dulu2...waAllahu'alam

MAMA QAYYIM said...

Ya..betullah tu tipah.Psl mak tipah ni teringat yg die ckp psl tipah tepon kita lama2.hu3Abah pun sedih tgk cikgu muda2 skrg..Even abah dah pencen,kalau ade majlis,abah yg sibuk.Yang muda xnk pun bljr cmne nk handle dewan.Nanti,kalau abah dah xde cmnelah.Tu yang abah selalu ckp..even dah tua die xnk pon mc kalo sakit..

Anonymous said...

Tips...
bergenang la plak lps baca en3 ko nie!
Even aku nie tetiap hari balik kg jumpa mak, tapi aku still x mampu jadik anak yg baik.
Sedih la pulak...huwaaa....

L A T I F A H S U L E I M A N said...

To mama Qayyim,
WaAllahu'alam..dunia dah akhir zaman agak nye..Sbb tu tak sama, cikgu2 dulu dan skrg...kem salam family..Doakan kite tak tergolong dalam kelompok macaam tu..nauzubillahimin zalik...

To Anonymous..
my dear friend yg misteri nih..kalu tak mardiana omar..mesti balqis baharuddin...(Blh plk main teka teki aku ni.hehehe)

thanks for the feed back...+thanks sudi bertandang ke blog ni..take good care+Kem salam fmily ye..

p r e v i o u s L i N K s

Blog Widget by LinkWithin