AHLAN WASAHLAN

UKHWAHFILLAH

JAZAKUMULLAHUKHAIRAN JAZA'

JOIN US TODAY!! BE AMONG US!! WE ARE PROUD TO BE AMONG THE JUTAWAN FAMILY. LETS SHAKLEE

Friday, July 17, 2009

A k u k a h M A N G S A ? ?

Bismillahirrahmanirrahim..

Entry kali mgkn berbaur emosional yg mempamerkan keserabutan mindaku akhir2 ini...Mgkin juga suatu perkongsian duka dan pengalaman, yg mungkin sama dengan anda diluar sana (read:anda yg sedang mmbaca n3 ini).

Kisahnya bermula semalam...

Lebih kurang jam 10.30pagi, aku melangkah kaki ke sekolah (*anda:Wah,awal...Bukan ngajar petangke?? * Saye:Ye, mmg ngajar petang..tp semalam Aku terdetik nak dtg skolah awl. Ade 2-3 hal nak disudahkan).

Seusai menyudahkan RPH (rekod persediaan mengajar harian)+dan menolong Ustzh Hanim mendownload antivirusnya yg baru..Aku sempat bertanya 2-3 org guru di bilik guru mengenai pendapat mereka.Jika terdapat butiran yang salah dalam Borang kew 8 (gaji) disekolah (hal2 gaji nie,tugas kerani sekolah)..Ni slh satu perbualan yg diletak dlm blog..

Aku: Kak, pada pendapat akak kan..kalau ada kesilapan ejaan nama kita dlm borang kew8, better betulkan or biorkan?

Akak@Cikgu X: Eh, kene baiki lah..Kenapa?

Aku: takde, hr tu tgk dalam borang kew8 saye, kerani Y salah eja nama sy.... Dalm cover letter dokumen2 yg saya kene pos pada 4 pihak hr tu pon..salah jugak..

Akak@Cikgu X: Die mmg camtu..bab2 mengeja ni mmg die tak ambik peduli sgt. Akak lagi teruk, nama akak tp IC org lain (IC Cikgu H).

Aku: Tu lar, teringat jugak kes akak. dah bertahun ngajar sini, tahun lepas (2008) br settle no.IC tu..


****************************************************************

Tetibe terdetik dalam hati..:aku kene cek semula nih..Hr tu mmg dah tegur..Tp nak tau gak krani Y ni, betulkan ke tidak..takut jadi mcm cover letter hari tu..dah tegur, tp die kate..yang itu takpe..biarkan.. Sampai bila aku tunjuk kat boss (Guru besar aku la)..Boss tegur aku, ni kenapa buat macam ni..Aku jawab: dah tegur dah cikgu, tp dia kak Y kate..takpe. Boss pon respon: Buat kerja tak kemas (merujuk pada kerja kerani Y itu td)...

So, aku pon gi ke pejabat..tak ingat pulak kol brp time tu..

Aku: kak Y, boleh tak nak tgk boran kew8 saya jap...

Kerani Y: (Dengan air muka yg tak puas hati..die pun bg pade aku dokumen tu)

Aku: (Sambil membelek) wah..bagus la akak, dah betulkan...

(tapi tibe2...)
Aku: AstagfirulalAzim (byk kali)...Eh, sory2..hr tu tak nampak..jadi tak tegur pon yang IC salah..Kak, akak salah taip IC saya ni. Bukan 820321-01-5644......tapi 820320. Hm..takpelah, saya ambik dulu, n check lagi...

Kerani Y: nah..nah..ambik ni buat sendiri..

Aku: eh..bukan macam tu..Saya cuma bg tau je..Inikan kerja akak Saya naak mudahkan kerja akak..Mungkin akak tak sempat nak check...

Kerani Y: berlalu dgn emosi tak stabil.....

Aku: balik semula ke bilik guru..dan tgk semula borang tu...

setelah disemak2..mmg betul..bukan 1 je borang yg salah taip IC aku..rupa2nya SEMUA!!!!
so, aku pon betul+tandakan mana yang salah tu..Then, gi semula ke pejabat..

Aku: assalamualaikum..kak, dah siap betulkan..akak tolong buat eh..Terima kasih....
(then, aku keluar dan masuk smula bilik guru)..

mase di bilik guru...tibe2tibe.....

Kerani Y masuk masuk dlm bilik guru...

Kerani Y: Pah, ambik ni semua..buat dan taip sendiri (fail peribadi, borang kew8 lapan yang lama+kew8 yg baru..)

Aku: Eh, mana boleh camtu..nikan kerja akak.....

Kerani Y: terus blah tanpa menghiraukn respond aku....

Aku: Blur...sambil tgk semula dokumen2 tu...

Terkejut tu..fasal..boraang kew8 yang asal.. tu di koyakkan dengan ganas..dan sisanya diberi kepadaku....

Aku: aku mmg bengang dengan minah nih....Bila aku gi semula pejabat..Takda org dah..dalm hati..Cis, bacul betul kerani Y nih!..pengecut!..dah buat salah bukan nak mintak maaf..siap lepas tgn n blah macam tu...

******************************************************

Tula serba ringkas, peristiwa hempedu yang blaku ats aku smlm kat sekolah..Ptg after class, aku smpat gi jumpa boss(aka GB ) aku..n mintak pendapat die fasal kes nih. Die respond: Ok,settle..dgn selamba n cool. (FYI,boss aku mmg cool je org nye..sehingga aku sndri tak leh nak expect..ape tindakan die selanjutnya..sebab tak settel lagi kes ni snbnonye..huhuhu. Korang rase cane? Aku:*Blurrrr*)..Kerani Y yang akceli ade dlm ofis tu..tetiba blah menghilang kan diri (blah lagi)..Dalam hati aku: mmg pengecut..kalau die rasa, die betul..Tentu die ade kat situ jugak..fasal die dah nampak n tahu..mmg aku nak jump boss fasal kes die nih...

hmmm...ntah la labuuu...aku mmg tak faham...pas solat asar..aku termenung + fikir semula....salah ke aku tegur fasal IC tu..sdgkan aku mmg nampak..IC aku tu salah.......aku tanya hsband..diepon kate; kalau die pon..die tegur...Yang aku lagi taak faham..apsal plak kerani Y tu yang emo lebeh..bukan sepatutnya; aku ke yg kene lebih emo???

haiii...lambatlah gaji aaku maacam nih...hr nih+sabtu dah cuti..Tak sabar nak tunggu ahad..nak tgk progress macam mana...

FYI, kerani Y ni, lamee dah kerja di sekolah aku..tak lah muda..or tua sgt pun tidak..dlm 30 something kot umur die...Mmg terkenal dgn kesilapan2 yg dibuat..dah ramai gak cikgu yg jd mangsa fasal kerja buaat die nih..Ade yang laambat dpt tunggakan..patut dpt tahun lepas, tahun ni br dapat...ade yg salah IC (kes Cikgu X td)..ade yang salah, kenaikan gaji-patut bulan 7 tp dapat awal bln 1. Bile dibetulkan semula..kene byr balik lah cekgu tadi...byk tu...yela..nak ganti duit2 yg dah dapat awal dulu...

biasa cekgu2 ni..bila tegur die...takpernah nye si kerani Y ni nak mengaku kesalahan die n mintak maaf (ulang: takpernah)..Siap salahkan kerani yg terdahulu pulak (kerani ni,da pindah sekolah lain)...jadi, kebykn mereka, kalau ngaamuk pon...ngamuk belakang2...takpuas hati pun, luah sesama sendiri....

Aku? aku skrg tgh nak cari jalan untuk TAJDID!!! macam mana aku nak cr peluang+ruang supaya tiada lagi mangsa seterusnya disekolah aku..Macam mana? masih dalam fikiran...Org2 begini, perlu diberi pengajaran...spy kelak tidaak mebuat kesilapan yng sama...Walaupun aku nih, just ibarat semut kecil..tp aku harap; there's must be something that i should do or I can do to make things better..InsyaAllah..We'll see....

Any ideas? let's share with me... you r very2 welcome...jazakumullahukhairan jaza'......


WaAllahu'alam


3 comments:

Anuar Manshor said...

Maka sebaiknya bersabar pada hari Jumaat ini:)

L A T I F A H S U L E I M A N said...

Saabaar...Saaaabaarr....(sile nyanyi versi lagu raihan "Syukur")

L A T I F A H S U L E I M A N said...

s. a. b. a. r.

p r e v i o u s L i N K s

Blog Widget by LinkWithin