AHLAN WASAHLAN

UKHWAHFILLAH

JAZAKUMULLAHUKHAIRAN JAZA'

JOIN US TODAY!! BE AMONG US!! WE ARE PROUD TO BE AMONG THE JUTAWAN FAMILY. LETS SHAKLEE

Wednesday, December 8, 2010

Donut 1432


Bismillahirramanirrahim..
Dis time nak share resepi donut yg bjaya dbuat smalam,insyaAllah..senang je..yg pnting msti brani mencuba oke?

BAHAN-BAHAN:
1/2 kg tepung gandum
1 biji telor
Sedikit garam
3 sb susu pekat manis
3 sb marjerin
1 mug air suam
1 paket yis mauripan (yg jenis serbuk tu)
Beberapa sudu gula--blh bajet sndri byk mana--utk di gaul pd donut.

CARA-CARANYA...
1-Gaul sebati gandum+ sedikit garam+marjerin+ mauripan-- shingga menjadi SERBUK..

*Kne guna tangan esp time sbatikan marjerin dgn tepung tu..Buat mcm kte buat signal duit gune jari tu..

2-masukkan telor + susu pekat + air suam -- then uli shingga lembut..

*Masa nie dah jadi DOh.. Lg lama uli..akn dpt mghasilkan donut yg lmbut..gunekan teknik menumbuk/tekan mampat mnggunakan tapak tangan--bhgn yg slari dgn ibu jari..
*sesekali celup tgn dgn minyak msk spy doh tidak melekat.

3-bulat2 dan bentukkan donut2 anda..then susun molek di atas dulang.. Biarkan slama lbh kurang 30 min..
*So,smentara tu blh la panaskan minyak dan blend gula pasir.. (Akcli kalau nk gaul dgn sambal tumis kering or siram dgn choclate pun blh je..ikut kreativiti+citerase msg2.

4- start menggoreng dgn api yg sederhana.. *Goreng doh donut yg mula2 kte buat trlebih dahulu--kira mcm ikut turn lah jugak. Then, bla perang sikit,angkat dan toskan minyaknya.

5-siap sdia digolekkan @ digaulkan dgn gula yg siap dblend.

6- makan time.. Sblm tu, snap pic hasil kerja anda buat kenangan+update dlm fb.. Mmmuahahaha..

Oke. Tu je. Simple kan? Jgn malu segan mncuba ye..

WaAllahualam..


P/s-- resepi ini adalah ihsan dr en.sifoo saya-- kak siti zakhirah. Thanx 4 sharing akak! Jasamu dikenang

Tuesday, December 7, 2010

Projek 1 4 3 2


Bismillahirrahmanirrahim.. Inilah hasil keje hr ni.. Festime buat,buat hasilnya membanggakan.. Alhamdulillah.. Sy gelarkan dia- en.donat maal hijrah 1432.. InsyaAllah,next time try buat lg..
Ok kawan2..got to got.. Selamat menyambut, menghayati dan mengintrepretasi erti hijrah yg sbenar dalam diri..
WaAllahu'alam

Saturday, December 4, 2010

kami Kreatif yeay!!


Bismillahirrahmanirrahim...
Meh tgk anak2 ummi; sani n amin.. Tmpat sidai kain pun skrg da jd on of their fav toy..huhuhu.. Akcli, tmpat sidai kain ni suppose dok dlm blk jemuran.. Tetapi memandangkn cuaca yg sntsiasa dingin+hujan(renyai2 je but brterusan), maka tpaksalah abah ummi mrk wat strategi br-- mjemur d ruang tamu.. Huhuhu horror bunyinya.. Tp that's da best way utk memastikan kain jemuran cepat kering dgn bntuan en.kipas.. Kalau dijemur dlm blk-- alamatnya seminggu pun blm cmfirm kering betul+ brbau hapak.. So,to avoid all dis,kami pun brtindak.. But mereka bdua ni nampaknya lbh kreatif.. Blh la doak main tolak2 besi tu.. Ntah apa yg best pun x tau.. Tp tgk kan gelagat sani+amin, mcm enjoy je..huhuhu.. Well,at least ada enjoy gak dierang.. Fsl musim2 hujan ni.. Mana nak dpt main luar rumah slalu.. Cuaca kt tmpat laen mcm mana ek? Esp kt sbelah utara? Rasa cam nk brholiday ke utara la pulak..
Tringin nak g langkawi, tp bla tgk reviews-- byk xtvt bjalan.terus hlg mood.. X larat le..huhuhu
Nak g taiping,hr tu dah gi.. Nak g pinang--ada apa je yg btl2 menarik kt sini? Any ideas+info?

Okeh guys, got to go..slamat brholiday smua! Pandulah dgn selamat..

WaAllahu'alam

kami Kreatif yeay!!


Bismillahirrahmanirrahim...
Meh tgk anak2 ummi; sani n amin.. Tmpat sidai kain pun skrg da jd on of their fav toy..huhuhu.. Akcli, tmpat sidai kain ni suppose dok dlm blk jemuran.. Tetapi memandangkn cuaca yg sntsiasa dingin+hujan(renyai2 je but brterusan), maka tpaksalah abah ummi mrk wat strategi br-- mjemur d ruang tamu.. Huhuhu horror bunyinya.. Tp that's da best way utk memastikan kain jemuran cepat kering dgn bntuan en.kipas.. Kalau dijemur dlm blk-- alamatnya seminggu pun blm cmfirm kering betul+ brbau hapak.. So,to avoid all dis,kami pun brtindak.. But mereka bdua ni nampaknya lbh kreatif.. Blh la doak main tolak2 besi tu.. Ntah apa yg best pun x tau.. Tp tgk kan gelagat sani+amin, mcm enjoy je..huhuhu.. Well,at least ada enjoy gak dierang.. Fsl musim2 hujan ni.. Mana nak dpt main luar rumah slalu.. Cuaca kt tmpat laen mcm mana ek? Esp kt sbelah utara? Rasa cam nk brholiday ke utara la pulak..
Tringin nak g langkawi, tp bla tgk reviews-- byk xtvt bjalan.terus hlg mood.. X larat le..huhuhu
Nak g taiping,hr tu dah gi.. Nak g pinang--ada apa je yg btl2 menarik kt sini? Any ideas+info?

Okeh guys, got to go..slamat brholiday smua! Pandulah dgn selamat..

WaAllahu'alam

Thursday, December 2, 2010

Candid !!


Well..here's da pic of us @ I-city baru2 nih..romantique tak? hehehe... Ops, where are da kids?!!...
Posted by Picasa

love dis!!


bismillahirrahmanirrahim...

just a quick update..gambo kat ats ni time kami bwk anak2 n anak2 saudara berriadhah kat play ground nearby rumah along @ BU3. Chanteq gambo nih..!! thanks to atin, azeem + afeeq yg tak jemu2 melayan si amin utk sesi fotografi ni..usu love dis pic soooo much!!!!
Posted by Picasa

Friday, November 26, 2010

Syoknye....


Bismillahirrahmanirrahim...Syoknye amin dan abg saninye tido..nyenyak btl mrk bdua..Walaupn si abg bdngkur, si adik maintain je tidonye.. Akceli ni aksi mrk mlm td yg smpat disnap. Mula2 msg2 mmg tdo jarak..tp xlama lps tu, amin mula mmusing,bguling n melanding ke arah abgnye..padahal luas lg katil..byk lg bntal..hehehe.. Amin.. Amin.. He loves his bro sani soo much!!

Thursday, November 11, 2010

Lagi dan lagi..


Bismillahirrahmanirrahim... Ni gambar backdrop lg. Alhamdulillah,siap ptg td utk majlis hr kecemerlangan sk ipoh pd 14nov.2001 (ahad) minggu depan.. Jgn pelik sbb lagi lagi gambo backdrop je ditayang-- apa nk buat wat backdrop ni dah jd post tetap dan bpencen ;-). Nway--ni smua hasil tangan kengkawan sperjuangn juga esp kak zakhirah, kak zuraidah, kak arfizah, students+ pkerja skola yg sgt sporting membantu.. Trima kasih buat smua.. Usaha kita yg skecil ini mdapat kberkatan,insyaAllah...

Buat anak2 murid yg bjya dlm upsr tahun ni..tahniah+mabruk buat smua.. Yg kurang bjaya, jgn bersedih,tingkatkan usha utk kecemerlangan di masa akan datang pula...
WaAllahualam

Wednesday, November 3, 2010

Hujan oh hujan..


Bismillahirrahmanirrahim.. Alhamdulillah,skrg dah start musim tengkujuh..which means hujan akan turut dgn lebat dan kerap.. Nikmat allah! Sungguh! Tmpat laen mgkn tak pnh rasa bgaimana nikmatnya hujan.. Sejuk,dingin+suasana syahdu..I likeee... Kat ats gambar air melimpah dpn rumah kami..tak smpai thp kritikal lg..skdr menghayutkan selipar+kasut ja.. Tp,di klantan ni--musim banjir spt dtunggu2.. Kte akn dpt lihat d ssetgh tmpat@kawasan kanak2 mahupn yg dewasa mengharung+brmain air.. Mcm pesta!.. almaklumlah stahun skali.. Itulah uniknya d klantan ini!! Apepun, brhati2 tika bgumbira ye..
Oh ye,kawan2,tolong doakn--laluan kuala krai (dan yg swaktu dgnnya) yg mnghala ke kuala lumpur tak banjir time kami nk balik raya haji ni.. Risau jgk dlm hati ni.. Mudah2n kami slamat pergi+pulang,amin...

WaAllahu'alam

Sunday, October 31, 2010

When sani meet...


...colour ! Bkn shja buku yg dikaler.. dinding,tangan, kaki n amin pun kene kaler.. Ni si amin pun,dok brebut nk pegang kaler. Dpt 1 pun jd--bkn maen gumbira sambil tepok tgn..

Monday, October 25, 2010

Hectic ?!


Bismillahirrahmanirrahim....a quick update-again.. Try tengok gambar di atas? Apa yg anda fikirkan? Huhuhu..skrg terasa masa tak cukup 24jam..tangan x cukup 2.. Kaki tak smpat nk menapak.. Bnyak wei menda dlm kelapa erk dlm kpala nak kene settle..tp saja wat muke cool..walaupn hakikatnya jantung mcm xdan nak pam darah kseluruh badan.. Oke..mtk diri.. Doakan smuanya lancar, insyaAllah..

WaAllahu'alam

Saturday, October 23, 2010

Jalan2 tengok...


Alhamdulillah,usai sudah pkhemahan unit uniform SKI t/hr td..dlm byk2 xtvt, unit tkrs sy bjaya jd johan dlm acara explore race..mmg mcabar gak xtvt ni,sbb check points+track mlibatkan jln kg-- i.e kawsn luar skolah..jauh jgk lah,bdk2 kene blari+bjalan..tabik spring utk tkrs--sbb plg awal tbe skolah..u guys r awesome!! antra cabran check point-- tangkap blalang+tangkap ikan.. Ohh..ye..lari dr tajuk.. Gamba kt atas--gamba sani,time kami gi mlawat tapak lot rumah.. Nak tau di mana? Itew rahsia.. Huhuhu jgn marah ea..nt kne jual.. Oke..mintak diri dolu..
Wassalam..

Friday, October 22, 2010

Jom masak!


Bismillahirrahmanirrahim.. Just a quick update..huh! Aci tak? Akceli masih xdan nk type byk..just nak infm-- skrg sdg blangsu prkhemahan unit bruniform utk murid2 thn 6 kt sk ipoh..Bdk2 happy+sgt enjoy! Mmg objtf prog xnak bg dierang stress2..Cikgu pn tmpang enjoy gak bole? Huhuhu.. Hadoooii..enjoy2 gak--kerje musti bereh. Next week kne submit elaporan+kne persiap dokumen2 sbb bhgn jqaf kolumpo nk turun klantan buat pmantauan.. pd I la kan--Sungguh tak sessuai observe time ni sbb kbykn skolah sbk dgn prog2+xtvt2 smpena akhir tahun.. WaAllahu'alam.
P/s: jgn pelik-- entry xkait ngan tajuk. Menu tu utk ptandgn mmasak petang td.tp silap xbwk hp..so xdapek la I nak capture hasil keja bdk2.. Ni je brg yg tngal..huhuhu..so,snapla buat knangan.. Adios!!

Monday, October 18, 2010

Projek hari ini


Alhamdulillah..dpt siapkn muffin choclate hr ni.. First,ingt nk try wat kek kurma,tp malas pulak nk potong2 kurma+blend.. So,nk mudah,wat choc muffin je la.. Resepi mudah je..ntlah..bla2 free nt I letak sni..tu pun upon request.. Ok,got to go..

WaAllau'alam

Saturday, October 16, 2010

RESEPI PIZZA PALING MUDAH


RESEPI PIZZA PALING MUDAH

Ada 6 steps je...
Nota: Sukatan di bawah ini : untuk mendapatkan 2 doh Pizza bersaiz mini (sederhana).

Bahan-bahan untuk doh:
Step 1: BAHAN A

1 cwn air suam
1 1 1 sudu kecil yis (yis kering kalau yg basah pon boleh)
2 sudu besar gula
1 sudu susu pekat manis (ni optional)

## kesemua bahan A disatu dan digaul bersama. Biarkan selama lebih kuran 7-10 minit (sehingga bancuhan tadi berbuih--mcm kite tengok susu basi )

Step 2: BAHAN B
2 cawan tepung gandum
sedikit garam

## campurkan bahan B dan digaul rata.

Step 3: BAHAN A + BAHAN B = BAHAN C (untuk jadikan DOH)
CAMPURKAN Bahan A (yang sudah berbuih tu) dengan Bahan B—gaul biar rata. KALAU Nampak adunan macam keras, tambah sedikit air. Kemudian biarkan sehingga adunan itu naik tinggi. Tutup dengan kain. Part ni-- boleh tunggu lebih kurang 1 ½ jam... Tapi lagi lama kita biarkan adunan tadi, lagi bagus.


Step 4:
Setelah adunan itu naik tinggi—Uli @canai doh tadi. Lebih lama/berulang kali kita uli@canai, roti pizza kita akan jadi lebih lembut.. dan akan maintan lembut walaupun dah sejuk.
Doh ini dibahagikan kepada 2 bahagian—utk buat 2 pizza lah ni. Macam saya; bila dah bahagi 2 pun, saya still uli@canai setiap doh tu,sebelum dicanai dan dileperkan menjadi base pizza.
Doh yg siap dileperkan—letak dalam tray.

Nota:supaya doh tak melekat pda tangan--sblm menguli doh tu, sapu siket minyak masak pada tangan.
Jangan lupa, sapu majerin dlm tray@loyang sebelum letak doh tu..

Step 5: Untuk isi@lauk untuk atas pizza (Bahan D)
Nota: Actually..part ni adalah terpulang kepada citarasa anda..apa bahan yg anda nak letak, pedas atau tidak—semuanya anda yang menentukanyan. Tetapi disini, saya just bagi yang basic jelah—sebagai panduan dan gambaran

Bahan untuk lauk/inti (bahan D):
Sos tomato/ cili
Daging hancur
Lada banggala@capsicum yang dihiris
Buah zaitun yang dihiris
Cendawan butang yang dihiris
Sosej/fishball yang dihiris
Nenas manis yang dipotong kecil.(yg dlm tin lagi mudah)
Bawang besar yang dihiris
Minyak zaitun (optional)
Origano (optional—untuk mendapatkan aroma pizza yg best)
Mayonis
Cheese Mozarela (lebih mudah yg sudah diparut)


# Sapu diatas bahan C (base/roti pizza) tadi dengan sos.
Rata dan Sapukan diatas lapisan tadi dengan daging hancur.
Tabur bahan2 yang sudah dihiris (termasuk nenas) mengikut kreativiti anda.
Letak mayonis dan taburkan cheese parut tadi.


Step 6:
# Pizza yg siap ditouchup—bolehlah dibakar dalam oven selama lebih kurang 20 minit.---api atas dan bawah.
Nota: Darjah/suhu kepanasan bergantung pada jenis oven masing2. Kalau oven elektrik yg bersaiz kecil; 210’c. kalau oven besar lebih kurang 110’c. Kalau guna oven tradisional jenama butterfly-- yang letak atas dapur,kene set api yang kecil..n bakar selama lebih kurang 35minit.

Finally--Siap untuk dihidangkan! Selamat mencuba!

Nota; Resepi ini,resepi pizza yang mudah dan sgt simple..Cuma mungkin explaination saya diatas yg Nampak mcm sedikit complicated..huhuhu…Apepun, cuba,try,test dulu oke!!! Semuga Berjaya!!




untuk hasil seperti kat ats ni, intinya saya just letak sos tomato,tabur sosej banyak2 dan mayonis..sbb ni je bhn yg ada dirumah..huhuhu





IKLAN: JOM JOIN GIVE AWAY CONTEST Che'PAh Bersempena JANUARI 2013. Klik disini

Friday, October 15, 2010

Tunjuk skill


Alhamdulillah..Smlm try buat roti+pizza buat suami+anak terchenta.. Pizza ni 1st time buat+roti adalah 3rd time. Alhmdulillah,adunan lebih lmbut..walaupn just gune tepung gandum.. Resepi pun mudah sgt. InsyaAllah,ad klapangan nk buat lg.. WaAllahualam

BATU HEMPEDU


Bismllahirrahmanirrahim.. Ni le rupa batu2 kecil yg dok dkt hempedu shbt sy; kak azilawati.. Punyalah byk..alhamdulillah doktor bjya mbuang btu2 tsebut mlalui pembedahan-menebuk pd 2,3 bhgn kwsn abdomen kak azila dan mbuang hmpdedu+btu2 tsebut.. Sesiapa yg dah di diagnose kne btu hmpedu, sgeralah mndptkn rawatn pakar.. Krn jika saiznya kecil spt dlm gmbr di ats- dikuatiri btu2 tsbut akn mmblok bhgn2 laen dlm tubuh pula.. Apepn, sy mndoakn agr kak azila cepat sembuh serta dpt kmbali cergas spt sdia kala.. WaAllahu'alam

Tuesday, October 12, 2010

Yeay khatam!!


ALfu mabruk anak2 muridku!!

Tahniah!!!


Alhamdulillah..hr ni 4 zulqaedah 1431= 12oct2010, sdg brlangsung Majlis khatam alquran peringkt skolah.. Tahniah diucapkn buat anak2 didik yg bjaya khatam alquran di usia muda lg.. Juga ucapan jutaan trima kasih buat ibu bapa murid yg mmbw pulut kunin bserta lauk..trima kasih tak trhingga buat semua rakan2 guru dan kakitangn sk ipoh;yg telah mberikan spenuh komitmen utk mjayakan majlis hari ini.. Jazakumullahu khairan jaza'

Sunday, October 10, 2010

Hmm..


Amin tgh tdo sambil sengeh ni..bestnye mimpi..amin mimpi blk kg jump tokmi&da gang..tnggu amin blk yek!!

Tuesday, September 28, 2010

Syoknye!!


Alhamdulillah..hr ini rzki mencurah2..mcm2 juadah yg trhidang dlm jamuan hari raya sk ipoh.. Trima kasih buat kak noin+kak la slaku tn.rumah yg mensponsor main dishes,n xlupa cikgu cikgi yg mmbwa hasil air tangan msg2.. Mmg mantop+berbaloi2..

Friday, September 10, 2010

1 Syawal 1431H


Assalamualaikum wbt., Slamat hari raya idul fitri serta maaf zahir dan batin buat smua umat Islam..trutamanya kpd kluarga trcinta sblh ummi+abah,Maktok, maklong yus,ayahku, che'su, kuchik, kak yasmin, abg ilham, tristimewa jg buat tokmi, nenek,maklong sfmly,mak ngah sfmly,andak sfmly,uda d melbern,kak patin,kak uni,kak thirah,along azeem, angah afeeq, kak syakirah, abg syah, adik adam, blogger+viewers yg setia, serta smua geng2 yg mengenali Latifah suleiman.. Salam sayang dan salam rindu dr kmi buat semua..
WaAllahu'alam

Thursday, August 26, 2010

Letih ke?


Amin+abg sani tgh pose mcm org bpuasa..hehehe pandai x kami wat muke letih?

Tuesday, August 24, 2010

Syoknye..


Bismillahirrahmanirrahim..syoknye Amin tdo..agak2 mcm sapelah dia tdo? Ummi ke abah? Alhamdulillah Amin dah 5bln skrg..cube teka berat amin..

Saturday, August 7, 2010

In advance?


Bismillahirrahmanirrahim... InsyaAllah 27th August ni annivesary kami ke 5.. Tp sy sdh mengelat, awl2 lg da blikn hubby present ulang tahun.. Hehehe..Gambr di ats tu lah hadiahnye.. Lame dah niat nk cr bju batik utk hubby.kbtulan jump hr ni,terus grab.. Kira bg teruslah ke hubby..Akhirnya tcapai gak hasrat,alhamdulillah..

Saturday, July 24, 2010

Rindu..

Bismillahirrahmanirrahim..

Salam everyone..kaifahalukum?
just a quick update, insyaAllah...

Actually..tetibe teringat dgn feeling Rinduu...
Lama dah saya tak rasa nikmat perasaan rindu nih..terasa dah kehilangan 1 nikmat hidup..

Rindu siapa? Rindu apa?
Mcm2lah..Rindu yang merangkumi semua aspek..

Rindu mak..
Rindu abah..
Rindu family..
Rindu hubby..
Rindu anak2...
Rindu kawan2..
Rindu alam persekolahan..
Rindu guru2..
Rindu kg halaman...
Rindu zaman kanak2...
Rindu nak lakukan xtvt2 tertentu...

...and da lists goes on...


pelik jugak ye...knapa saya skrg da tak berasa Rindu lagi...rase mcm biasa2 je...

adakah sebab saya dah semakin tua dimamah usia?...Atau terlalu sibuk sgn urusan kerja dan keluarga?...hmm..dimana ya silapnya?...

terkadang, bila terkenang kembali saat br2 berkahwin dulu...there are a lot of things yg saya rindukan...sama gak time ambik kursus kpli jqaf 2008-2009, yang mana saya terpaksa tinggal di asrama waktu cuti sekolah...mmg masih terasa bahang2 rinduu ketika itu...

tp skrg...mcm da tak rasa dah rindu macam itu lg...

Iye, mmg Rinduu itu menyiksakan...namun perasaan Rinduu itu sebenrnya suatu nikmat juga...Sebab itu bila saya kini tidak merasai perasaan Rindu spt dahulu...saya rasekan seolah2 saya sudah kehilangan 1 nikmat hidup...

macam mana nk upgrade rasa RIndu ye? Rindu mana lah boleh dibuat2...hmmmm....?????

Normalkah bila kita dah tak berperasaan Rinduu dlam hidup?

Atau ini tnda2 hti saya sudah menjadi kering...huhuhu...

Kpd viewer diluar sana..tolonglah saya, bantulah saya...tolong bntu bagi sedikit inspirasi+motivasi supaya saya dapat menikmati kembali Nikmat Rindu yang semakin pudar+hilang dalam diri ini......


tapi....Cuma yang pasti, skrg dan tika saat ini..ada 1 Rindu yg saya masih pasti merasainya ialah: Rindu nak ke kelas-smbung belajar-dengar kuliah or pengajaran cikgu2/para pensyarah-perasaan cuak nak siapkan assgmment- kelam kabut nak gi kelas pagi... huhuhu....


waAllahualam....



Saturday, July 3, 2010

Sani Saayang Adik..


Bismillahirrahmanirrahim. Ini Muhammad Harussani a.k.a Abg Sani. Walaupn abg,sokmo2 bahasakn dirinya adik. Sani sayang Sgt amin.Nak pergi mana2 slalu ingatkn ummiAbah spy bwk bby skali.Kalu diusik org;'biar amin tinggal'.Marah benar Sani,apalg meraunglah dia.Dlm byk hal,walaupn manja,dia mmg ad ciri2 abg yg baik.Klu sani merajuk&pd msa yg sama amin nangis,dia akn suruh kita pujuk+entertain Amin dulu..Pandai bmain+pujuk adiknya..Dlu msa pragnant,risau gak Sani xleh trima bby.sbb sani mmg anak yg manja. Mcm2Yg -ve kami bayangkn.. Alhamdulillah,rupanya tidak.tanpa diajar, Sani dpt trima Amin dr mula2 lg malah jd abg yg baik+ sgt syg+prihatin dgn si adik..Yg lucu,bla Sani peluk+cium Amin,kdg2 Sani buat bunyi Miawww skali..huhuhu..Itulah sani. A very loving brother. Muga sampai bila2pn, mrk bdua akn akrab+saling menyayangi each other,insyaAllah.. Jadi anak2 yg soleh ya anak2 ummi..
WaAllahualam...

Thursday, July 1, 2010

I am happy..


Bismillahirrahmanirrahim..salam buat smua.Alhamdulillah,amin da 3bln 8hr.Smlm kna injek.Di klinik,aminlah yg plg smangt+besar drp bby2 lain yg sama baya dgnnya.. Berat amin da 6.95kg+tinggi 69cm.. Ummi doakn Amin membesar dgn sihat,bijak+jd anak yg soleh,amin..

Sunday, June 27, 2010

Mari bergusti


Tengoklah telatah amin &sani.. beriya bergusti..Sani mmg excited main dgn amin.. amin pun dah kenal abangnya..

Mari bergusti


Tengoklah telatah amin &sani.. beriya bergusti..Sani mmg excited main dgn amin.. amin pun dah kenal abangnya..

Amenda Plot2 nih?...

Bismillahirrahminnrhim....

InsyaAllah..it's a simple update...


PLOT 1

Disuatu petang yg hening..angin sepoi2 bahasa...

Me: Bang, tgk ni..mcm2 fesyen tudung la skrg..Tudung Lycra tgh org dok pakai sekrg..Abg tau tak tudung ni mcm mana?
(eceh...tanye dulu..sblm mintak beli...huhuhu)

Abg: ooo..tau. Ala..yng melekat kt tubuh tu kan?

Me: Haa..betulla tuh..Mcm ni (smbil tunjuk ke Abg gambar ptung2 yg pakai tudung tu)..
Tudung tu bukan melekat lan bang...Dia terletak.. (untuk mengConvince abg ayt yg sesuai utk describe tudung tu..)
Cantik kan? Kalu letak brooch lg cantik..Ni ade jual yang labuh la bang kat internet..murah je..RM35...

Abg: Iyeke labuh...Patung tu pakai mmg la nampk labuh (merujuk pd patung kurus itu)...

Me: (dlm hati..mcm da terhidu bau2 perli jek ni..huhuhu..takpe think positive)...
Labuh la...ni tengok ni ukurn die...Tp mcm tak pasti la, sesuai ke tdk ek dgn bentuk muka ayg? Hari tu, abg tengok cantik tak tudung ala2 lycra yg ayg pakai dulu.. sesuai tak?

Abg: Eh sesuai..cantik...Kalau Ayg pakai nampak kurus...

Me: (dlm hti..apa kaitannnya tudung lycra dgn kurus..blurrr jap.lalu bertanya dgn jujur+sedikit excited)
Eh,ye ke bang nampak kurus? nak try la beli 1...

Abg: Iye...Tp kurus kepala je..badan tak..Kalau ambik gambar, kene ambik sampai paras kepala je..br Iye org nampak kurus...hohoho (sambil tergelak kuat)..

Me: Ceh!!! Apakah......(aku dah agak dah abg nak pekena aku...dlm hati le ni)




PLOT 2
Pd hari jumaat yg indah...ketika umat islam dan kaum adam sibuk bersiap utk pergi menunaikan fardhu Jumaat...

Me: Abg, nape pakai baju cantik hari ni? Nak gi sembahyang Jumaat kan? (bertanya kehairanan, sebab selalu abg pakai bju Melayu..tibe2 hr ni pakai Tshirt berkolar)

Abg: Nk gi sembahyang la ni..Pakai bju ni, sbb baju Melayu da tak muat..

Me: oooo (Dlm kurungan@dlm hati..huhuhu tak muat upenye...)



PLOT 3

Ketika abang sidang surf internet..dan aku tgh makan...

Me: Abg, abg beringat sikit bang...(nada series..)

Abg: ha, nape? (hairan..)

Me: Abg kene control makan...Nanti tak muat nak pakai baju melayu Raye yang abang tempah tu...Abg jgn salahkan ayang pulak eh kalau tak muat...Or nanti abang ingat tukang jahit tu yang salah ukuran..sbnar abaang yang dah berkembang maju...(ayat nak selamatkan diri)..

Abg: (mula cuak..)....Isyk..alamak...tak muat nt...tak beraya la abaang.....

Me: hehehehehhehe.......(tergelak control..nnti kang abg bajet aku nak kenekan die plk)

Abg: Besok abang nak gi beli ubat Nona Roguy la..untuk kurus bung lemak dan toksik tu...(abg slalu je buat statement cmgini kalu die terasa gemuk or naik berat badan)

Me: Takde maknanye.....





Sekian....

Saturday, June 26, 2010

Meh tgk Kembar


Kamilah si kembar bulat.. Amin dan his lovely bro Sani. Salam ceria buat semua ye..

Wednesday, June 23, 2010

Jom Layan...

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah bersiaran lagi..

InsyaAllah nak update citer mengenai Pertandingan Nasyid Bintang Mu'min Musim ke 4 baru2 nih peringkat negeri Kelantan...

Pertandingan ni telah berlangsung di Dewan Bhgn Teknologi Pendidikn Negeri Kelantan pada 19June2010 bersamaan hri Ahad. Sk Ipoh (sekolah sy le tu) telah dipilih PPD Tanah Merah untuk mewakili daerah ke pertandingn tersebut..

Overall, alhamdulillah..semuanya berjalan lancar..Murid-murid sekolah saya telah perform yg terbaek. Kami guru2 yg mengiring dn membimbing sgt berpuas hati..walaupun tiada rezki utk menang..tetapi, pengalaman yang diperolehi sgt2 berharga..

Komen juri utk performance skolah saya:
  • Percussion: Gendang rentaknya tak pelbagai (rentaknya sama sepanjng lagu)..Takda goreng..
  • Persembahan & Kesepaduan suara: Baik cuma perlu lebih kreatif mempelbagaikan suara2 alternatif..Kena ada suara harmoni, suara base..suara backup...
  • Solo: Pitching lari..Pergerakan dan persembahan solo perlu lebih menonjol daripada rakan2.

video

Kebanyakan sekolah dn daerah yang menjadi wakil pada hr tu, tidak menggunakan percussion sebaliknya minus one. Ada juga yg menggunakan kedua2nya..Saya sempat bertanya brp kos buat minus one dgn salah seorang guru pembimbing nasyid pd hr tu..menurut beliau, plg rendah RM 500..ttp sekolah beliau hbs RM 1000.. MasyaAllah...Banyak kosnya tu..Itu kalau di Kelantan..Mcm manalah ratenya kalau diluar Kelantan ye?..Ada sapa2 blh tau?...

Yang ni plk; performance drpd Johan nasyid mu'min..drpd sekolah pengkalan chepa....

Menurut juri..dlm byk2 pertndingn nasyid mu'min yang mereka dah attand di beberapa buah negeri pd thn ni(setakat tarikh 19june ni lah) , performance mereka yang terbaik dan inilah banchmark/standrd yg mereka cari utk di bawa bertanding ke peringkat Kebangsaan nanti.... Walaupun begitu, Ada beberapa perkara yang perlu dipertingkatkan... Overall, kesepaduan suara dn pergerakan dah kemas+merdu..Cuma nyanyian solo sedikit sumbang pada low tone+pitching tak sampai...Kalau boleh lagu yang akan dibawa peringkat kebangsaan nanti, boleh dibawa solo dan sesuai dengan tone suaranya.


# Nampaknya, video johan terpaksa di upload kmudian sbb filenye besor pulok.


Sekian...

Friday, June 18, 2010

S e n y u m S o k m o


Senyum itu sadaqah.. Senyuman anak2 menjdi hiburan ummi abah.. Senyumlah dan dunia juga turut tersenyum..

L i F e G o e S O n ...

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah..bersiaran lagi pada kali ini..lame sgt tak update..Apa
khabar rakan2 blogger+viewer semua? mUga sihat walfiat sentiasa
hendaknya..

Hr ni hr Jumaat. Damai je rasa hari ni..Cuaca pun redup shj sejak dr
pagi tadi..Sampai dah pukul 12 tgh hari pun tak terasa..cepatnya masa
berjalan..diam tak diam dah tinggal esuk sehari cuti sekolah..Di
kelantan, hr Ahad kami dah buka semula sekolah..

Jujurnya..ada 2 feeling bila da nak buka sekolah ni; pertama excited n
tak sabr nk mengajar with new time table and students (sbb sy dah mula
ngajar sesi pagi after hbs pantang hr tu)..and the other one
pulak..perasaan sedih sbb cuti nak habis dah.. ini bermakna masa
santai+bermain dgn my beloved sons dah berkurang...

hmmmm....start bekerja means pgi2 husbnd dh kena hantar anak2 gi baby sitter..
Nanti petang baru ambik. Since saya dan hubby balik sekolah kol
2..Husband driving home dr sekolah..makan masa jugak..biasa tiba rumah
almost 3pm..Dan bermakna, kol 3 itulah br kami dpt bersma dgn anak2...

Nilah adat resam bila husbnd n wife bekerja..terpaksa berkorban masa
bersama fmily...kdang2 cemburu tgk ada rakan2 yg fulltime menguruskan
rumah tngga..byk masa bersama fmily n anak2...dn yg penting, dpt
melihat pembesaran+perkembngan anak2 didepan mata..jealous tau..

Apapun..saya sedar saya wajib selalu bersyukur, sbb ini juga
rezeki+amanah drpd Allah..setiap apa yg Allah dah tentukn..mmg ada
hikmah disebaliknya...Mungkin terkadang kita rasa tak suka atas
sesuatu, namun yg kita tak suka itulah yg hakikatnya terbaik buat
kita, yang Allah sudah tentukan...wallahu'alam..


Life must goes on...

Biarpun hidup kita umpama roda..terkadang di atas, terkadang di
bawah...hidup mesti diteruskan...
Sgl yg Baik atau buruk..wajib kita hadapi dan laluinya biarpun pahit
hendak ditelan...Itu warna-warni kehidupan...

hmmm...Kalu hidup kita ni..sraight je laluannya..tiada pasang
surut...takde susah payah..tentu hambar jadinya...tentu tak
thrill...dan kita mungkin menjadi insan yg tidak menghrgai kehidupan
mahupun nikmat sebab semuanya terlalu mudah kita dpt..takut juga
kalau menjdi kufur nikmat, nauzubillahimin zalik...

Oleh itu, hargailah sgl pahit manis kehidupan ini..sgl
pengalaman...sgl kepayahan..krn itu akan menjadikan kita insan yang
lebih bersyukur...serta menjadikan kita lebih menghargai sgl nikmat yg
kita kecapi hari ini...

Jgn fikir hanya kita seorang didunia ini yang teruk, tidak sehebat org
lain dan selalu melalui kepayahan..

Tp fikirlah BAGAIMANA dan APA yang perlu kita lakukan semampu dan
sedaya kita untuk menjadi org yang hebat...; sentisa kuat melalui
kepayahan..dan sentiasa tenang menghadapi persepsi insan2 lain
disekeliling kita..dan oleh sbb itu..Life Must Goes On.....


waAllahu'alam


--
LATIFAH SULEIMAN

A m I n 2 b u L a n + +

Bismillahirrahmnirrhim..

Sebenar, entry ni saya cuba hntar via handphone..bersama entry ni mmg ade saya attact sekali dgn gambar terbaru lil mujahid; Amin..tp gambarnya takde plk bila dipublish..musykil sungguh kemana pergi...

takpe nt sy try lagi...Insyallah..

Perkembngan terkini Amin..sudah pandai senyum esp dgn umminya ni...Bngun2 pg bila nampak saya terus tersenyum mungil..menyerlahkan lgi wajahnya yg bulat gebu itu..

Tau2 shja bila masa ummunya nak mandikan dia..kalu time mandi menatap lah amin wajah umminya nan satu ni..kdng2 tersenyum jugak Amin..sbb ummi dia ni sokmo bising2 tak berhenti berckp bila mndikn Amin..

Natijahnya..amin juga kuat mengomel dan membuat bunyi2 comelnya sbg usaha nak mengambil perhatian dan berkomunikasi dgn ummi,abah dan abangnya...Cepatnya sayang ummi ni membesar...

Inilah Amin si bulat ummi......





InsyaAllah..bila sempat, ummi upload gmbr amin lg...


daaaa...


wasslam

Sunday, May 16, 2010

yeay!!

Selamt Hari Guru buat semua cikgu diseluruh tanah air esp yg pernah mendidik dan mencurah ilmu selama hayat ini.. Jazakumullahukhairan jaza'..

Tuesday, May 11, 2010

My Little Mujahid


bismillahirrahmanirrahim...

setelah sekian lama menyepi...akhirnya hr ni sy nk revealed my little mujahid. nama anak bujang kedua saya ni MUHAMMAD AMIN B. MOHD.YUSRI. Amin lahir 23 MAC 2010 (3hr after bday ummi) hari Selasa jam 7.30 mlm di HUSM Kubang Krian.kelantan secara normal. berat Amin masa lahir 2.96kg je. tp skrg dah 4kilo++,alhamdulillah....

Amin umo 2hr..dlm wad NICU HUSM

Amin umo 4 hr..hr last di wad. Nak kuar wad dah hr ni..

Amin selepas dicukur.

Amin umo 42 hari..

Amin umo 5ohr pd 11 mei hr ni..ats ummi..best tido ats ni..empuk..hehehe

Inilah abang Sani amin yg amin saaayang sangat..mmmmuuuuahhhh Abg.


Sekian.



Friday, January 8, 2010

Air Oh Air....

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah..setelah hari kelapan 2010, saya dpt meluangkan masa utk update blog ini..Doa dan harapan saya agar semua pembaca sihat walafiat serta sedang tabah dan sabar menghadapi ujian&liku2 kehidupan..

Nampaknya saya bersiaran seawal pagi (read: 3:15 pagi) kali ini..sebabnya mata ini payah pulak nak dilelapkan walaupun dipaksa..Cemburu plk tgk Sani&abahnya sedang lena dalam tidur mereka..sedang saya masih bersengkang mata sacara tidak rela..hehehe..Mana tidaknya, tidak selesa dgn keadaan perut yg semakin membesar, nak cari posisi tidur yang betul2 selesa, dan juga keacapan (bukan acapan ek tp read: kekerapan) ke bilik air...Letih dibuatnya, tp still tak dapat tidur jugak...hmmmm

Walaupun awalnya malas betul nak menghidupkan laptop..tp akhirnya laptop juga yang menjadi mangsa..Apa lagi,laayankan je lah ye..

Skrg ni..musim takde air..(bekalan air terputus). Actually bukanlah sebab kemarau, tapi masalah Syarikat AIr Kelantan yang mahu meng'upgread' logi+tangki air kawasan tanah merah katanya..Masuk hari ini sudah 9 hari kami takde air..(bayangkanlah kawan2..nak guna air tadahan dirumahpon kene budget+sgt2 berjimat).. Bermula dari hari pertama 31st Dec tahun lepas sampai sekarang.. Apa yang lebih menyentap jiwa raga..3 hari kebelakangan ini, mmg langssung tiada air walau setitik dan sekejap pun.. which mean it is getting more worst than before..Sebab, sebelum ni..walaupon takde air..tapi pada sebelah malam or midnitenya..ade jugak air yang keluar dr paip walaupon kecik..Kira boleh lah kami buat preparation menadah air utk hari esuknya...Tp skrg , jangan mimpi..harap je nak tengok air...huhuhu...Bila my husband buat aduan dan refer problem ini pada syarikat Air kelantan (bghn Kota Bharu: HQ)..rupa2nya dikhabarkan bahawa pam air kawasan tanah merah ini sudah terbakar.....Tak ke bertambah tragis kondisi kami...huhuhuhu......Mula2 dulu dgr khabar (dr sykt air tnh merah sndiri)..kerja2 mengupgread+baik pulih akan berlarutan hingga bulan Febuari 2010. tetapi..bila dgr kes pam air terbakar ni...rasenye..mungkin kami akan berterusan ketiadaan air lebih lama dari itu... kesiannya kami dan sekalian rakyat kelantan yang menderita seperti kami...huhuhuhuhu.....

Jadi, akibatnya..ramai dikalangan penduduk kampung mengatasi masalah air mereka dgn menggali tanah untuk buat telaga mahupun utk pam borine (lebih kecil drpd telaga). Sebab ada jgk sebilangan tempat di tanah merah ni yang dah terputus bekalan air sebulan lebih lamenye (lebih lame dr saya)....

Saya? saya mmg berangan jugak nak buat pam air borine macam org lain..cumanya..rase saya sekitar kuaters rumah guru yang saya diami ni..macam takde je port yang sesuai... Sebab nak buat pam air borine mesti ade kawasan yg strategik:- jauh dr tangki kumbahan, jauh dr kawasan yang berpaya dan kawasan pembuangan sampah utk mengelakkan airnya berbau dan tercemar...

Actually, mmg ade sebuah tempat pam air borine di sekitar sekolah (skrg pihak sekolah+kantin mmg menggunakannya), cumanya agak jauh la dr rumah saya and sedikit complicated kalau nak pasang pam disitu..

sudahnye..husband membeli getah paip yang sepanjang 100 kaki (kalau tak silap lah), dan disambungkan ke kantin sekolah dan dislaurkan kerumah kami utk tujuan menadah air buat simpanan kami. Oleh itu, terima kasih yang teramat sgt buat pihak kantin sekolah Sk Ipoh yang sudi memberi ihsan kepada kami utk mendapatkan bekalan dan simpanan air dirumah, jazakumullahukhairan jaza'...

Oh Air...kenapalah payah nak ade air?..kenapalah lame sangat takde air?....lemah badan bila air takde lame2an ni...Tp sesekali tu, terkenanglah pulak zaman2 kat maahad muar dulu, yang selalu takde air (mase batch kami le..)...Bertebaran dan bersainganlah warga2 aspuri nak mandi disekolah. Seawal 2-3 pagi dah beriringan+beramai2 membawa baldi, tuala dan segala peralatan mandi, utk dptkan turn mandi awal..kalau tidak beratur panjang le gamaknye...Antara blok2 sekolah yang menjadi port: Blok B-tandas bdk laki2 ground floor (time ni takde bdk laki pon merayap.semua bdk pompuan congker), tandas2 guru level 2 and tandas bdk pompuan level 3. Blok C-tandas ground floor n level 1. Saluran air paip (byk paip) di belakang Bilik kemahiran hidup (mandi berjemaah le gamaknye sambil cuci kain baju yang bertambun byk) and Lagoon (ade 2-3 tangki besar yang menyimpan air. terletak diantara dewan makan aspuri dan aspura). kalau mandi kat sini pon, mandi berjemaah le juge konsepnye..huhuhu...Tapikan, bila fikir2 balik, apsal ek aspuri takde selalu takde air sedangkan tempat lain dlm skolah ade?..hmmmm.....confuse...confuse....


Okehlah kengkawan...maka dipendekkan cerita..morale of da story; hargailah air dirumah kita seadanya..elakkan pembaziran..guna dgn cermat dan bijak...nanti bila dah takdak air...siapa yang susah? kiteee jugak... Masa tu, barulah nak belajar berjimat...huhuhuhu....Takde makne.....sengsara lagi ade sebab tak biase....


sekian..

waAllahualam wassalam...

Friday, January 1, 2010

Org kate Vs Aku Kate

Org kata..blog aku ni rubbish..

org kata blog..blog aku ni kontroversi...

org kata..blog aku ni emosi...

org kata...blog aku ni boring...

org kata..blog aku ni macam bagus...

org kata..blog aku ni ntahapehapelah...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

haaa..meh pulak aku nak kate...

blog aku ni..adalah blog yang meluahkan segala apa yang aku rasakan berkaitan dalam hidup aku..which is means ia adalah blog personal.. Samaada ia rubbish atau emosi n etc pada anda..itu bukan masalah aku..dan aku pon tak kuasa nak menghalang apa sahaja tanggapan korang semua pada blog ini..

Ada byk sebab mngapa aku menulis dan terlibat dalam dunia blog ni...

Sebab pada aku, blog adalah wadah dimana kita semua mempunyai hak itu ber ekspresi dan meluahkan atau menyatakan apa sahaja yang kita rasa..or apa yg kita fikirkan...or apa yang perlu kita keep remind ourselves utk mengambil iktibar dan natijah drpd sesuatu pengalaman hidup atau peristiwa yang berlaku dalam kehidupan kita seharian..

Terpulanglah pada sape2pon yg nak berblog...dan terpulang juga samada engkorang nak jadikan n3 tersebut private atau tidak...takde halangan atau paksaan..itu hak masing2...asal saja bg aku wadah blog ini tidak disalah gunakan...dengan menabur fitnah atau memberi ancaman pada mana2 pihak.

Kadangkala..antara sedar atau tidak..berblog sebenarnya boleh menjadi terapi bg seseorang..Betul. Terapi yang menjadikan kita lega, kerana dpt meluahkan apa yg terpendam dalam jiwa...

Dan tanpa kita sedar..berblog juga menjadikan kita keep in touch/berhubungan dgn rakan taulan serta kaum keluarga kita...walaupon mungkin hanya menjadi silent reader dr jauh...tp bg aku..ia sudah cukup menggambarkan betapa impak blog itu dalam hidup manusia dan hubungan kemanusiaan itu sendiri..

Aku selalu ingatkan diri sendiri: walau apa yg aku nak tulis or luahkan..make sure tulisan dan luahan aku itu ade moralnya..ada intipatinya..ada hikmah yg tersirat...at least kalau tidak utk org lainpun, cukuplah utk diri aku sendiri...

Itu je yang aku nak kate utk n3 1st bagi tahun 2010 ni..


Jadi, kepada semua yg ber'kate2' begitu begini ttg blog aku selama ini..terima kasihlah kerana sudi ber'kate2'...

tiada kata yang dapat dikata..kecuali dgn kata-kata jua seadanya....




sekian.

waAllahu'alam



p r e v i o u s L i N K s

Blog Widget by LinkWithin