AHLAN WASAHLAN

UKHWAHFILLAH

JAZAKUMULLAHUKHAIRAN JAZA'

JOIN US TODAY!! BE AMONG US!! WE ARE PROUD TO BE AMONG THE JUTAWAN FAMILY. LETS SHAKLEE

Friday, July 10, 2009

B e l u m C u b a B e l u m T a u...

Bismillahirrahmanirrahim..

Belum cuba, belum tau...yup, itulah words/tagline yg plg tepat semnjak hari kedua mengajar di sekolah..

walaupun, just kelas jawi 1masa (3pr) n Asuhan tilawah Quran 2masa (3pa)+ 2 mase releave (Bi 2pa) hr nih..sudah cukup utk aku mengwarm upkan diri bagi this 1st week.

masih berkira2, if possibble nak bwk my students di makmal komp sekolah...tp kene prepare bahan+xtvt dulu..br mantap..InsyaAllah..

belum cuba, belum tau...Br2 ni sekolah aku menerima seorang fasilitator schoolnet disekolah yg ditugaskan utk menghidupkan makmal+make sure school net berjalan disekolah. Syabas dan tahniah aku ucapkan kepada Cik hamiza..Walaupon post die ni, kontrak..tp aku hrp, post ni akan di jdkan jawtan tetap. Thanks to our govt gak fasal provide skim macam ni, esp utk mengurangkan kadar pengangguran dikalangan siswazah..Aku dulepon penah merasa idup dalam alam tak bekerja setahun (after grad+konvo 2006)..so,aku mmg paham sgt la mcm mana rasenye situasi desprete nak bekerja nih..Serius!!! So, bila ade skim macam nih..Untung org2 melayu kita jugak...dapat kerja yang halal...walaupon,aku tau ade suara2 sumbang yg cam tak puas hati dgn mereka nih (esp bab gaji yg kononnya tak setaraf dgn kerja yg dibuat...Kononnya mrk fikir kerja sikit..tp gaji besor..), pada aku golongan yg narrow mind mcm nih mmg salah!! + dengki!! huhuhu sorry ye, sgt out spoken disini...

1.korang fikirlah..kalu bdk2 siswazah ni; anak korang...msti sbg parents..kita akan rase sgt leeeega n bersyukur bila anak kita dapat kerja+mula bekerja..Ye la, dah hantar anak2 bljr sekolah tinggi2..mstilah nak tgk anak berjaya dengan kerjaya pulak...biarlah kontak pon..but it's a good start utk menimba pengalaman..Habis kalu nak berkira sgt, smpai bila pon takkan ade pengalaman kerja..So, plz lah kawan2...give them chance to earn their first works experience.

2.Pesal org suke bangkit fasal income ek? sungguh aku tak faham n malas nak fahamkan..huhuhu... Of course la, mereka ini layak menerima income RM2000++ sebab kelayakan siswazah.. jgn la compare dgn korang yg dolu2 starting ratus2...dulu lain..sekrang lain...dulu ekonomi+taraf hidup tak tinggi, kerja pon senang nak dapat...skrg..semua nak pakai duit..belajar sampai degree pon, blm tentu senang nak dapat kerja..nak compete lagi dgn degree2 holders yang lain .
Nak samb MA, bkn sume org ade pluang macam ni..Tu tak tgk lagi dari sudut tekanan hidup nak pulun+blajar di U untuk dapatkan segenggam ijazah...Ingat masuk sehari U, blh terus bachelor degree ke..makan mase tu..3-4 tahun. dgn assgmnt lagi, presentation lagi. exam.quiz,lecturer beleter..dan macam2 lagi...Ni, grad2 je..1 hutang yg sgt pasti belum langsai+tak tau bila boleh langsai: PTPTN...So, fikirlah kawan2...betapa bertuah dan sepatutnya kita juga turut tumpang gembira+bersyukur, bila golongan2 siswazah mengannggur di tanah air kita ini diberi peluang utk kontrak job macam ni...Plz understang+plz lah..jgn samekan situasi kite yg bekerja tetap kemudian further study dengan mereka yg full time study nih..Mmg beza. Mcm kite, still bergaji walaupoin bljr..so, even nak dapatkan degree or master pon, kita takde tekanan untuk dapatkan kerja. Tp bebudak yg full time blajar ni, mana ade income lain selain dr PA&MA + PTPTN or scholarship..Then blajar kene sungguh2 sebab nak dapat degree..dgn harapan jugak, grad nt senang nak dapat kerja (walaupun hakikatnya sukar)..Itulah tekanannye..bg org2 yang baru nak mula hidup or fresh graduate ni.

3.Siapa kate School net or makmal komp sekolah tak perlukan fasilitor?...Serius penting sgt peranannya.. Aku ambik cth plg dekat..sekolah aku..Semenjak ade si hamiza ni, barulah masuk lab tu, rase lapang je mata...kemas+bersih. lantai pon sedap dipijak..kalau tidak berdebu!!! Then, blh gak bg peluang pada bdk2 utk aksess internet fasal dah ade yang jaga.. Cikgu2 pon mudah..sesekali nak guna ICT dalam P&P, takyah dah risau, mereka blh sediakan brg2 teknikalnya..cuma terpulang pada kita utk bahan2/input yang nak disampaikan...dan terpulang pada kita juga, sejauh mana kita bijak nak memanfaatkan kemudahan yg govt sediakan ini. Mana nak diharap,kalu sorang cikgu yang jaga..fasal cikgu keutamaan die P&P...walaupun, mmg kalu dulu2 cikgu yang jaga lab..tp pada aku lebih baiklah, govt tempatkan fasilitator lab ni di sekolah spy penyelenggaraannya lebih efisyen,insyaAllah..


Belum cuba belum tau...refers pada biah kahwin awal ketika bljar di IPT.. Akhir2nih, aku byk bace blog juniors uiam yg dah berkahwen ketika belajar..n pasangannya pon belajar...Aku mmg respect. Sebab aku dulupon kawen mase bljar (3rd year in uiam)..tp husband,grad dah mase tu...seronok tau kawen mase belajar nih...study fokus je..motivasi tinggi..Bercinta pon, secara yang halal...so, jiwa rase lebih tenteram dan tenang...takde nak serabut2 berkhayal...

Suasana students yang berkahwen mmg lumrah/biasa di uiam.. sgt seronok bila bertemu dghn insan2 yg begini (berkahwen tika bljr ni la)..Esp yg satu course...same year of study...satu suasana yang sgt harmoni,sihat dan damai jika nak dibandingkan persekitaran yang byk maksiat n bdaya dating+cuppling. Kepada org2 yang rase tak setuju dgn marriage during studies..Itu hak anda ...But plz respect mereka nih...

Fikiran tu or persepsi tu..tolong jangan jumud ye...Ingat org yg kahwen ketika bljar ni, kawen kene tangkap basah ker? kawen free ke ? tolong la yek...respect. Our Parents hempas pulas buat persediaan utk walimah anak2 mereka nih..Jgn sebab org2 lain yang kahwin sebab keruntuhan akhlaq or kene tangkap khalwat, nak disamakan dengan mereka yang disatukan dengan cara yang baik...Plzzz jangan.. Sgt tidak adil+kejam bertanggapan begitu..Sebaliknya, marilah kita bersyukur kerana mereka ini terpelihara maruah diri dan jauh drpd fitnah zina..
Mereka ini juga sebagai ikon yang menghiasi biah solehah di sekelilimg kita. Betul..Juba renung sejenak..mana yang lebih sedap+tenang dipandang: lelaki pompuan yang bkn mahram berdua2an berdating or pasangan muda suami isteri nih yang romantis berdua2an? oleh itu kawan...tepuk dada tanyalah iman...


waAllhu'alam, sekian dahulu untuk en3 kali ini...



5 comments:

ikin said...

Assalamualikum kak,
saya rasa bersyukur teramat sangat membaca blog akak ni. Act, sy salah seorang fasilitator schoolnet di salah sebuah sekolah di Johor. Dengan membaca blog akak ni menambah lagi semangat kepada saya untuk hari2 yang mendatang. Thanks a lot, semoga Allah menambah lagi keberkatan dan rezeki dalam hidup akak, Insya'Allah..

Anonymous said...

salam kak..1st of all, lawa sgt blog akak! ske2;)

2nd, thanx a lot for appreciate fs mcm kami. haha. ade juga org yg mhargai kedtgn kami ni.. some of them yg xfhm lg ttg kdtgn kami. d gk cm terasa cz xtau ape yg kami sdg buat sbenanya. hopefully lps ni fs ni dpt membuka mata terutamanya warga sekolah bhw kami ni berfungsi utk skolah sbenanya^_^

--k e c h i k-- said...

Salam Kak,

Syukur dan rasa terharu saya baca post akak. Saya slh seorang FS, rasa bertambah semangat untuk bekerja. di samping mencari pengalaman bekerja saya cuba berusaha untuk berkongsi ilmu IT kepada semua golongan..
Alhamdulilah, saya ditempatkan disekolah yang dapat memahami..
DOakan keberkatan kerja saya yer..

L A T I F A H S U L E I M A N said...

Salam ukhwah buat adik2ku..Ikin, kechik n anonymous..Thanks memberi respond positif pd en3 akak ni..maaf ye..mmg betul2 terlepas pandang..tak sangka ade komen rupenye dlm en3 ni..

Adik2..walau apapun berlaku, bersyukurlah dengan rezki tuhan nih..Alhamdulillah, adik2 telah dipilih menjdi FS.Biarkan lah ape org lain nak kate, yg penting kita tahu apa peranan+tanggungjawab kita dan kita tunaikan dgn sebaik mingkin..InsyaAllah..kerja yang ikhlas kerana Allah, pasti akan dilihatNya..dan org2 yg dengki pasti akan malu dgn kenyataan mereka sendiri..waAllahu'alam..


p/s..hayati lagu INTIFADA dari Rabbani..sbg halwa telinga dan juga penaik semangat utk teruskan perjuangan, insyaAllah....

Anonymous said...

mcm pnah tgk je akak ni:)
cun la blog akak.
saya pon fasi schoolnet gak kat t.merah.
Mula2 dtg skolah segan gak.rs rndh diri.ade ke patut cikgu2 ingt sy ass technician. cikgu2 kat cni "nampak hebat2" bukan maen g bwk broadbnd, pastu komplain xdpt guna. yg herannya, sy dapat je guna broadband saya kat skolah.Rupanye cikgu xubah setting 3G ke gprs.makin lame kat skolah ni makin saya nampak "kelucuan" cikgu2.
lgpn pgurusan peralatan ICT kat skolah memang berterabur.fail daftar harta modal,maintenece memg out la. Cikgu mane sempat nk buat keje pgurusan.
Patutla KPKK anta fasi schoolnet kat skolah.

p r e v i o u s L i N K s

Blog Widget by LinkWithin