AHLAN WASAHLAN

UKHWAHFILLAH

JAZAKUMULLAHUKHAIRAN JAZA'

JOIN US TODAY!! BE AMONG US!! WE ARE PROUD TO BE AMONG THE JUTAWAN FAMILY. LETS SHAKLEE

Sunday, June 27, 2010

Mari bergusti


Tengoklah telatah amin &sani.. beriya bergusti..Sani mmg excited main dgn amin.. amin pun dah kenal abangnya..

Mari bergusti


Tengoklah telatah amin &sani.. beriya bergusti..Sani mmg excited main dgn amin.. amin pun dah kenal abangnya..

Amenda Plot2 nih?...

Bismillahirrahminnrhim....

InsyaAllah..it's a simple update...


PLOT 1

Disuatu petang yg hening..angin sepoi2 bahasa...

Me: Bang, tgk ni..mcm2 fesyen tudung la skrg..Tudung Lycra tgh org dok pakai sekrg..Abg tau tak tudung ni mcm mana?
(eceh...tanye dulu..sblm mintak beli...huhuhu)

Abg: ooo..tau. Ala..yng melekat kt tubuh tu kan?

Me: Haa..betulla tuh..Mcm ni (smbil tunjuk ke Abg gambar ptung2 yg pakai tudung tu)..
Tudung tu bukan melekat lan bang...Dia terletak.. (untuk mengConvince abg ayt yg sesuai utk describe tudung tu..)
Cantik kan? Kalu letak brooch lg cantik..Ni ade jual yang labuh la bang kat internet..murah je..RM35...

Abg: Iyeke labuh...Patung tu pakai mmg la nampk labuh (merujuk pd patung kurus itu)...

Me: (dlm hati..mcm da terhidu bau2 perli jek ni..huhuhu..takpe think positive)...
Labuh la...ni tengok ni ukurn die...Tp mcm tak pasti la, sesuai ke tdk ek dgn bentuk muka ayg? Hari tu, abg tengok cantik tak tudung ala2 lycra yg ayg pakai dulu.. sesuai tak?

Abg: Eh sesuai..cantik...Kalau Ayg pakai nampak kurus...

Me: (dlm hti..apa kaitannnya tudung lycra dgn kurus..blurrr jap.lalu bertanya dgn jujur+sedikit excited)
Eh,ye ke bang nampak kurus? nak try la beli 1...

Abg: Iye...Tp kurus kepala je..badan tak..Kalau ambik gambar, kene ambik sampai paras kepala je..br Iye org nampak kurus...hohoho (sambil tergelak kuat)..

Me: Ceh!!! Apakah......(aku dah agak dah abg nak pekena aku...dlm hati le ni)




PLOT 2
Pd hari jumaat yg indah...ketika umat islam dan kaum adam sibuk bersiap utk pergi menunaikan fardhu Jumaat...

Me: Abg, nape pakai baju cantik hari ni? Nak gi sembahyang Jumaat kan? (bertanya kehairanan, sebab selalu abg pakai bju Melayu..tibe2 hr ni pakai Tshirt berkolar)

Abg: Nk gi sembahyang la ni..Pakai bju ni, sbb baju Melayu da tak muat..

Me: oooo (Dlm kurungan@dlm hati..huhuhu tak muat upenye...)



PLOT 3

Ketika abang sidang surf internet..dan aku tgh makan...

Me: Abg, abg beringat sikit bang...(nada series..)

Abg: ha, nape? (hairan..)

Me: Abg kene control makan...Nanti tak muat nak pakai baju melayu Raye yang abang tempah tu...Abg jgn salahkan ayang pulak eh kalau tak muat...Or nanti abang ingat tukang jahit tu yang salah ukuran..sbnar abaang yang dah berkembang maju...(ayat nak selamatkan diri)..

Abg: (mula cuak..)....Isyk..alamak...tak muat nt...tak beraya la abaang.....

Me: hehehehehhehe.......(tergelak control..nnti kang abg bajet aku nak kenekan die plk)

Abg: Besok abang nak gi beli ubat Nona Roguy la..untuk kurus bung lemak dan toksik tu...(abg slalu je buat statement cmgini kalu die terasa gemuk or naik berat badan)

Me: Takde maknanye.....





Sekian....

Saturday, June 26, 2010

Meh tgk Kembar


Kamilah si kembar bulat.. Amin dan his lovely bro Sani. Salam ceria buat semua ye..

Wednesday, June 23, 2010

Jom Layan...

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah bersiaran lagi..

InsyaAllah nak update citer mengenai Pertandingan Nasyid Bintang Mu'min Musim ke 4 baru2 nih peringkat negeri Kelantan...

Pertandingan ni telah berlangsung di Dewan Bhgn Teknologi Pendidikn Negeri Kelantan pada 19June2010 bersamaan hri Ahad. Sk Ipoh (sekolah sy le tu) telah dipilih PPD Tanah Merah untuk mewakili daerah ke pertandingn tersebut..

Overall, alhamdulillah..semuanya berjalan lancar..Murid-murid sekolah saya telah perform yg terbaek. Kami guru2 yg mengiring dn membimbing sgt berpuas hati..walaupun tiada rezki utk menang..tetapi, pengalaman yang diperolehi sgt2 berharga..

Komen juri utk performance skolah saya:
  • Percussion: Gendang rentaknya tak pelbagai (rentaknya sama sepanjng lagu)..Takda goreng..
  • Persembahan & Kesepaduan suara: Baik cuma perlu lebih kreatif mempelbagaikan suara2 alternatif..Kena ada suara harmoni, suara base..suara backup...
  • Solo: Pitching lari..Pergerakan dan persembahan solo perlu lebih menonjol daripada rakan2.

video

Kebanyakan sekolah dn daerah yang menjadi wakil pada hr tu, tidak menggunakan percussion sebaliknya minus one. Ada juga yg menggunakan kedua2nya..Saya sempat bertanya brp kos buat minus one dgn salah seorang guru pembimbing nasyid pd hr tu..menurut beliau, plg rendah RM 500..ttp sekolah beliau hbs RM 1000.. MasyaAllah...Banyak kosnya tu..Itu kalau di Kelantan..Mcm manalah ratenya kalau diluar Kelantan ye?..Ada sapa2 blh tau?...

Yang ni plk; performance drpd Johan nasyid mu'min..drpd sekolah pengkalan chepa....

Menurut juri..dlm byk2 pertndingn nasyid mu'min yang mereka dah attand di beberapa buah negeri pd thn ni(setakat tarikh 19june ni lah) , performance mereka yang terbaik dan inilah banchmark/standrd yg mereka cari utk di bawa bertanding ke peringkat Kebangsaan nanti.... Walaupun begitu, Ada beberapa perkara yang perlu dipertingkatkan... Overall, kesepaduan suara dn pergerakan dah kemas+merdu..Cuma nyanyian solo sedikit sumbang pada low tone+pitching tak sampai...Kalau boleh lagu yang akan dibawa peringkat kebangsaan nanti, boleh dibawa solo dan sesuai dengan tone suaranya.


# Nampaknya, video johan terpaksa di upload kmudian sbb filenye besor pulok.


Sekian...

Friday, June 18, 2010

S e n y u m S o k m o


Senyum itu sadaqah.. Senyuman anak2 menjdi hiburan ummi abah.. Senyumlah dan dunia juga turut tersenyum..

L i F e G o e S O n ...

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah..bersiaran lagi pada kali ini..lame sgt tak update..Apa
khabar rakan2 blogger+viewer semua? mUga sihat walfiat sentiasa
hendaknya..

Hr ni hr Jumaat. Damai je rasa hari ni..Cuaca pun redup shj sejak dr
pagi tadi..Sampai dah pukul 12 tgh hari pun tak terasa..cepatnya masa
berjalan..diam tak diam dah tinggal esuk sehari cuti sekolah..Di
kelantan, hr Ahad kami dah buka semula sekolah..

Jujurnya..ada 2 feeling bila da nak buka sekolah ni; pertama excited n
tak sabr nk mengajar with new time table and students (sbb sy dah mula
ngajar sesi pagi after hbs pantang hr tu)..and the other one
pulak..perasaan sedih sbb cuti nak habis dah.. ini bermakna masa
santai+bermain dgn my beloved sons dah berkurang...

hmmmm....start bekerja means pgi2 husbnd dh kena hantar anak2 gi baby sitter..
Nanti petang baru ambik. Since saya dan hubby balik sekolah kol
2..Husband driving home dr sekolah..makan masa jugak..biasa tiba rumah
almost 3pm..Dan bermakna, kol 3 itulah br kami dpt bersma dgn anak2...

Nilah adat resam bila husbnd n wife bekerja..terpaksa berkorban masa
bersama fmily...kdang2 cemburu tgk ada rakan2 yg fulltime menguruskan
rumah tngga..byk masa bersama fmily n anak2...dn yg penting, dpt
melihat pembesaran+perkembngan anak2 didepan mata..jealous tau..

Apapun..saya sedar saya wajib selalu bersyukur, sbb ini juga
rezeki+amanah drpd Allah..setiap apa yg Allah dah tentukn..mmg ada
hikmah disebaliknya...Mungkin terkadang kita rasa tak suka atas
sesuatu, namun yg kita tak suka itulah yg hakikatnya terbaik buat
kita, yang Allah sudah tentukan...wallahu'alam..


Life must goes on...

Biarpun hidup kita umpama roda..terkadang di atas, terkadang di
bawah...hidup mesti diteruskan...
Sgl yg Baik atau buruk..wajib kita hadapi dan laluinya biarpun pahit
hendak ditelan...Itu warna-warni kehidupan...

hmmm...Kalu hidup kita ni..sraight je laluannya..tiada pasang
surut...takde susah payah..tentu hambar jadinya...tentu tak
thrill...dan kita mungkin menjadi insan yg tidak menghrgai kehidupan
mahupun nikmat sebab semuanya terlalu mudah kita dpt..takut juga
kalau menjdi kufur nikmat, nauzubillahimin zalik...

Oleh itu, hargailah sgl pahit manis kehidupan ini..sgl
pengalaman...sgl kepayahan..krn itu akan menjadikan kita insan yang
lebih bersyukur...serta menjadikan kita lebih menghargai sgl nikmat yg
kita kecapi hari ini...

Jgn fikir hanya kita seorang didunia ini yang teruk, tidak sehebat org
lain dan selalu melalui kepayahan..

Tp fikirlah BAGAIMANA dan APA yang perlu kita lakukan semampu dan
sedaya kita untuk menjadi org yang hebat...; sentisa kuat melalui
kepayahan..dan sentiasa tenang menghadapi persepsi insan2 lain
disekeliling kita..dan oleh sbb itu..Life Must Goes On.....


waAllahu'alam


--
LATIFAH SULEIMAN

A m I n 2 b u L a n + +

Bismillahirrahmnirrhim..

Sebenar, entry ni saya cuba hntar via handphone..bersama entry ni mmg ade saya attact sekali dgn gambar terbaru lil mujahid; Amin..tp gambarnya takde plk bila dipublish..musykil sungguh kemana pergi...

takpe nt sy try lagi...Insyallah..

Perkembngan terkini Amin..sudah pandai senyum esp dgn umminya ni...Bngun2 pg bila nampak saya terus tersenyum mungil..menyerlahkan lgi wajahnya yg bulat gebu itu..

Tau2 shja bila masa ummunya nak mandikan dia..kalu time mandi menatap lah amin wajah umminya nan satu ni..kdng2 tersenyum jugak Amin..sbb ummi dia ni sokmo bising2 tak berhenti berckp bila mndikn Amin..

Natijahnya..amin juga kuat mengomel dan membuat bunyi2 comelnya sbg usaha nak mengambil perhatian dan berkomunikasi dgn ummi,abah dan abangnya...Cepatnya sayang ummi ni membesar...

Inilah Amin si bulat ummi......





InsyaAllah..bila sempat, ummi upload gmbr amin lg...


daaaa...


wasslam

p r e v i o u s L i N K s

Blog Widget by LinkWithin