AHLAN WASAHLAN

UKHWAHFILLAH

JAZAKUMULLAHUKHAIRAN JAZA'

JOIN US TODAY!! BE AMONG US!! WE ARE PROUD TO BE AMONG THE JUTAWAN FAMILY. LETS SHAKLEE

Thursday, December 31, 2009

2 X B O D o H

Bismillahirrahmanirrahim..

Selamat tahun 2010 kpd semua..alhamdulillah..hingga ke detik ini kita semua masih diberiNya Justify Fullnikmat utk hidup dan menempuh hari-hari muka..

Agak kasar tajuk n3 ni? "2X BODOH"

Yes..mmg agak kasar..tp bukan perkataan kasar dan jelek tersebut yg menjadi fokus..Yang benar, intipatinya atau dgn kata lain "morale of the story" disebalik tagline 2x bodoh itu.

Tidak berniat utk bercerita atau berkongsi begitu detail kisah disebalik pengajaran 2x bodoh itu..tp cukuplah sekadar iktibar dan peringatan buat diri sendiri juga buat rakan2 yg merasakan ianya juga 1 pengajaran.

Dulu, sy pernah pecaya dan berpegang pada kata2 seoraang rakan..dan saya fikir rakan tersebut akan tetap dgn kata2nya..tetap dengan apa yg pernah dikata dan diucapkan..

Rupanya saya silap..kerana dikemudian hari...Saya telah dimalukan. Rakan itu tidak sedikitpun ingat ttg kata2 yg pernah diucapkan..Malah memutar belitkan kebenaran dan seolah2 saya yg lupa...Seolah-seolah sayalah yang tak berpegang pada kata..

Bodohkan saya?, kerana terlalu mudah percayakan org (rakan tersebut)..dan kerana kepercayaan itu...saya pula yang dapat malu..saya pula yg dipandang serong..Maka selepas drpd peristiwa itu, saya mengambil iktibar agar lebih berhati2 dengan rakan tersebut..Saya hrp itulah kali pertama dan terakhir saya bertemu atau berdepan dengan sikapnya yg sebegitu..krn pastinya slps ini, sy akan sgt lebih berhati2 dgn 'kata2'nya...

tp sebenarnya saya silap lagi. Sebab sy ingat, dalam ruang lingkup saya skrg ini..hanya dia iaitu rakan tersebut sahaja yg sikapnya begitu..kerana hanya dgn dia seorang yg saya berwaspada slama ini..

rupanya..mmg sy sgt2 tersilap, bhw dlm dunia ni..sbnrnya yg macam dia lebih ramai dan berlambak jika nak dibandingkan dgn org2 yg benar2 jujur,tulus dan telus...

sebab itu..utk kali kedua saya telah di 'bodohkan'..Ya, sekali lagi bodoh kerana macam tak belajar drpd pengajaran yg lepas..Akibat percayakan org..dan yakin dengan kejujuran serta ketetatapn kata2 yg pernah dinyatakan dr mulutnya sendiri..akhirnya saya yang menanggung akibat. Betul. Kerana rupa2nya, utk kali kedua saya bertemu org yg tidak tetap kata2nya. Malah ada 2 plk versi. Versi kpd saya yang memberikan harapan. Dan versi kpd org atasan utk mendapatkan perhatian..

Itulah saya. Langsung tak terfikir. Saya ingat dia jujur. tp jujur+tulusnya depan saya..ternyata palsu...

Tak payahlah..anda semua dok fikir masalah ape kebendalah yg melanda tuan rumah blog ni..

cukuplah saya dan kita semua ambil moralnya.

So,di pendekkan citer..Bila anda / kita ada masalah yg melibatkan bidang tugas..terus refer dengan pihak /saluran yang sewajarnya..nyatakan dengan terus terang masalah anda. Jgn sesekali mengharapkan ihsan , belas kasihan dan kata2 org lain/sekeliling dgn harapan..oh, dia blh consider..oh,dia kesiankan aku..oh mmg dia kata begitu dan begitu...mengharapkan mereka tetap+tunaikan segala yg di kata , yg di janji dan harapan. Kerana boleh jadi semua itu palsu dan lakonan semata.. Barangkali juga , disebalik kata2 itu..dia lebih pantas memintas kita dan mengharapkan perhatian pihak tersebut..sedang kita, hanya take for granted, tak de langsung nak utarakan what's our real problem kpd pihak dan saluran yg sewajarnya krn konon2nya..kita percaya dgn kata2 yg memberikan harapan dan ihsan ini..

Padan muka..kan dah bodoh kali kedua.........Takkan nak kene cukup kali 3 kot....huhuhu

So, lu fikirlah sendiri...trust No body...

Saturday, December 19, 2009

JOM !!!

JOM !!!
( ayat yg biasa saya dan hubby sebut2 sbg tanda mengajak utk pergi bercuti or makan angin..huhuhu)


Bismillahirrahmairrahim..

Untuk kesekian kalinya blog ini tidak diupdate..dan hari ini, saya bertekad utk update..alhamdulillah..after everything settle diuruskan..anak pon sdg nyenyak tido..maka dpt le saya lebih fokus kali ini, insyaAllah..

Oh ye..Apa khabar viewers semua? semuga kita semua sihat walafiat sentiasa dibwah pemeliharaan Allahu subhanahu wataala..Alhamdulillah bersua lagi kita dilapangan maya ni..N masih tidak terlambat juga, utk saya sekeluarga mungucapkan salam Maal Hijrah 1431 buat semua umat Islam di seluruh pelusuk dunia..

Cerita terbaru saya, suami dan anak +baby dalam perut ialah..Br2 ni..last week actually..bersamaan dgn 15dec2009 (hr selasa)..kami sekeluarga telah berpeluang bercuti2 malaysia di Bukit Merah lake town resort..Plan nak bercuti ke sini..agak last2 minit gak..n kami ke sana ala2 backpacking le konon2nye..Alhamdulillah, spt yg dihajatkan..bersama2 kami ialah adik bongsu husband saya dan juga abangnya yg merupakan anak istimewa..

Kami bertolak drpd tanah merah..dlm jam 7.30 pagi..siap sedia bekalan makanan dr umah..Thanks to kak long sebab membekalkan kami bihun goreng+kopok goreng utk disantap time berhenti rehat nt..Saya pulak just menyediakan 3bungkus roti gardenia bersama dgn fankfruter (hotdong) goreng+air kotak teh bunga 1 katen..

Perjalanan kesana rupa2nya mengambil masa lebih kurang 4-5 jam perjalanan..Huhuhu..mmg tak sangka jauhnye lebih kurang same macam dr tnah merah ke cameron highlands.. Sepanjang perjalanan, kami berhenti sekali di Perhentian banjaran Titiwangsa..almaklumlah nak ke perak mmg kene ikut grik yang paling dekat..jadi sempatlah kmi berpossing+minum pagi disini..

Then,perjalanan diteruskan. Kami tiba di Bukit merah lake town resort jam 12.10 tgh hari..Hmm..tak best tibe time2 panas tgh hari cam ni..so, moral of da story..kalu nak gi lagi..kene bertolak laaagi awal..br puas hati..

Kat bukit merah ade beberapa tempat menarik utk dilawati n buat aktiviti..spt tempat mandi-manda di teman tema airnya (water park), Orang utan Island (pusat pemeliharaan orang utan) dan Eco Park (ala2 zoo jugak la nih)...Kesemua ade rate masuk yg tersendiri..tapi lebih jimat kalu kite beli tiket stlye pakej.. terbaru, tiket masuk utk kesemua tempat yg disebutkan diatas bg dewasa ialah RM 55 manakala bg kanak2 bwh 12thn RM 47.So boleh jimat lebih kurang RM 10 nak dibandingkan kalau byr asing2..

Tp, masih ada pilihan.. macam saya, percutian kali ni kami tak masuk pon waterpark..(rugiinyeee...huhuhuhu.next time insyaAllah)..Kami just beli tiket pakej ECO Park Combo (boleh masuk semua yg diatas kecuali waterpak). Tiket utk dewasa RM 30 manakala bg kanak2 bwh 12 thn RM 24 shj. Bagi Org kurang upaya (OKU) pula, tiketnye lebih murah RM 23 (setelah ditotalkan jumlahnye).

Yang menariknya..valid tiket yg dibeli ini ialah selama tiga hari. maksudnya..kalau tak sempat nak habiskan semua tempat hr ini, esoknya kita msh boleh lagi masuk ke taman tema ini..Tp bila dah masuk sekali, dah tak boleh masuk lagi tempat yg sama kecuali pada tempat yg masih belum dimasuki lagi.. Kemudahan2 asas disini pon lengkap siap dgn toilet daan surau..Cume kalu bab makan+loging tu..mmg kurang pilihan lah..

Rate hotel/apartment/chalet kat bukit merah ni..agak mahal la jugak..unless kite booked time promosi or kite ade membership kad diskaun percutian.. Yang tak best kat bukit merah lake town resort ni, makanan2 kat food courtnya mahal dan hampeh+tak sedap langsung..Biasa org mmg NO hal kalu hrg makanan mahal asal saje makanannye mantop..kalu hampeh..baik tak makan pon takpe... Tp terpaksa la makan..sebb nak isi perut yg kosong kan...

Rupa2nya..bukit merah ni..dah tak jauh dgn negeri Kedah darul aman. Setelah bergumbira+menjamu selera, kami keluar dr bukit merah dan solat jamak takhir di masjid parit buntar, kedah.. Mak oii sampai dikedah nu??!!! ni adalah kes, tersalah masuk highway mase keluar dr resort tu..Then kami patah semula ke perak..menuju ke Taiping pula.

Sebab apa ye?
Drpd study+research yg dibuat sblm gi becuti ni..tips yg terbaik utk overnite bila datang ke bukit merah ialah bermalam di TAIPING. Mcm yg kami buat. Kat sini, baanyak sgt pilihan utk tmpat penginapan..dr semurah rate RM 55 semalam..hinggaala semahal2nye..yang hrga moderate pon ade..pendek kate mmg byk choice. Kami telah bermalam di PANORAMA HOTEL yg terletak di tgh2 bandar taiping..strategik hotel ni fasal dekat dgn bank muamalat..the store..restoren dan lain-lain lagi.. Tempat makan jgn ckp laah..mmg byk sgt pilihan..hrga nya pon berpatutan. Termasuk le tempat2 best yg boleh dilawati mcm muzium,zoo dan lain2 lagi..

kat taiping ni, kami telah meng'ambush' Restoren Nasi Ayam Hainan (HALAL).mmg puas hati n sedap..restoren pon milik org melayu..tandas dan dapurnyepon bersih..mmg pilihan yg tepat.. Harga bg sepinggan nasi ayam lengkap lauknya hanya RM 3 shja. Itupon mmg kenyang..Restoren ni ade gak menyedia nasi campur n aneka lauk pauk (utk sajian tgh hari) disamping menu ala carte..

lupa nak info; rate bilik and other facilities bagi hotel panorama boleh klik di sini. Utk yg nak booked awal2 tp takde kreadit card..Just nak guna maybank2u cthnya..Boleh contact le dgn pihak hotel tu..Kiteorg tidur semalaman je. Tp ambik 2 bilik iaitu: 1 bilik moderate RM 110.40 per nite (1 katel queen+1 single bed) dan 1 bilik suite RM 207.00 per nite (bilik ni ade 2 bilik air, 1 ruang tamu +1 bilik tidor: 1 single bed+1 queen bed)..Actually kalu nak lebih jimat, kat ruang tamu tu pon boleh maksimum 4org tidor..Tp takde katil..kene bwk Comforter+bantal kecik sendrik)..Sebab antara bilik dan ruang tamu tu,dipisahkan dengan pintu..

Dlm ruangan ni, ade le saya selitkan gambar2 percutian kami ni..selamat menjamu mata..

Singgah sebentar di Perhentian Titiwangsa..Ni actually on da way ke bukit merah lagi ni..br tibe Grik..

Anakku Sani dan ayah Ku..
Me.my self n I berlatar belakngkan gununf ganang..Berdiri teguh di atas puncak banjaran titiwangsa..chewah...


Di Org Utan Island, Bukit Merah lake towwn Resort

Dalam bot nak ke pulau org utan tu..Sani ni gayat sebenonye..

Takut je sani ni tau..letih ambo..

Org utan ni berasal dr serawak..pandai control handsome bila nampak kamera..

baby org utan yg dok dalam nurserynya..yg nih tgh peluk teddy bear..siap pakai pampers brand fitti lagi you..

Papaan tanda..Senyuman kegumbiraan drpd bro in law saya a.k.a Ayahku..(p/s: utk pakej eco park combo, blh pilih salah satu naik chairlift (mcm kusi tergantung menuju ke seberang/wat 1 pusingan lengkap.budak2 bwh dr ketinggian 90 cm takleh naik.1 seat boleh naik berdua or seorang. boleh tgk pemandangan dr ats bukit merah resort esp kat waterpark tu ) or Skycycle (ni kene kayuh sendiri sejauh 200 meter.So, time cycle blh tgh haiwan2 dlm ecopark tu.)

After balik dr pulau org utan..bot kami menuju smula ke resort bukit merah - di jeti Eco park pula..(ni actually posse seblm masuk eco park. Kiteorg stop kejap kat sini..minum2 and makan roti buat alas perut)

Ayahku yg letih tp tetap maintain..Suka dpt gi jalan2..

Kuchik..gumbira..wat aksi kiut ditepi tasik..

Ini Bear Cat..antara haiwan2 yg ade kat ecopark..Banyak lagi..tak larat naak upload gambar2 haiwan kat sini..huhuhu

Posse spontan from hubby..

Ade animal show jgk kat ecopark nih..Aksi burung kakak tua, berok, memerang + foto shoot dgn ular..
Kuchik cuba bermesra dengan alam...
Bergambar di suite kami seblm pulang..

Di tepi tasek banding yang mendamaikan...

Tasek banding..singgah sebentar mase on da way back ke tanah merah..

Nearby tasek banding jetty..

payah nak dpt posse cute sani di tasek banding ni..



Oklah..that's all for now..Jumpa lagi di next entry..insyaAllah....


Sekian.




















Saturday, November 28, 2009

TahNiah!!!

bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum semua..apa khabar? Muga anda dan kita semua sentiasa sihat walafiat sokmo dlm pemeliharaan Allah subhanahu wataala..Selamat hari raya Qurban aidiladha juga buat semua umat islam diseluruh pelusuk dunia..

Pagi ni,rasa terpanggil utk menghantar entry baru..Alhamdulillah, terdapat ruang,peluang dan lapangan yg di mudahkanNya, maka sy tak teragak2 utk menaip..

Walaupun telah 2-3 hari telah pun berlalu, saya rasa masih tidak terlambat lg bg saya mengucapkan tahniah kepada semua graduan KPLI Jqaf diseluruh tanah air, yang baru sahja menerima diploma pendidikan pada majlis konvokesyen yang lalu..yang bermula pada 23NOV dsn berakhir pada 25NOV baru-baru ini. di dewan siantan, perbadanan putrajaya...Tahniah sekali lagi kerana telah berjaya melalui+mengharungi pelbagai pahit getir dan masih teteap berdiri teguh menabur ilmu hingga kesaat ini..Alhamdulillah..syahdu juga bila dikenang-kenang semula suka duka bersama rakan-rakan seprjuangan yang sama-sama berpayah lelah meyempurnakan kursus keguruan kpli jgaf selama 18bulan pada tahun lepas...

Tidak lupa juga ucapan jutaan terima kasih saya dan rakan-rakan buat keluarga, barisan pensyarah , pentadbir dan kakitangan IPGM terutamanya IPGM Kampus kota bharu,kelantan yang telah banyak memcurahkan ilmu, membantu dan menguruskan keperluan dan kebajikan kami sepanjang kami menjadi murid guru. Jazakumullahukhairan Jaza'...

Sekadar ingin berkongsi..saat2 melangkah kedalam dewan..ketika disambut oleh alunan gendang dan gamelan...terasa syahdu kaki melangkah..terasa kerdil dan bertuah kerana dipilih Allah untuk berada pada moment2 yang bersejarah dan tinggi sentimental value itu sekali lagi. Perasaan yang tak dapat digambarkan..Terasa rindu utk kembali semula kekelas..menghadiri kuliah dan mendengar ilmu2 daripada pensyarah bersama kawan-kawan...berulang alik dr tanah merah ke ipgm kota bharu...pernah juga tinggal di asrama...berhempas pulas menyiapkan tugasan individu, berkumpulan serta kertas kerja..walaupun terpaksa berhadapan dengan keletah anak2 yang menagih perhatian si Ibu..apatahlagi ketika anak demam...sambil dukung anak sambil menaip kerja kursus...Accident di kereta di kg pohon gelugor,pasir mas ketika pulang dr kuliah...semuanya itu suatu moment yang sngt2 meninggalkan kesan dalam diri..walau mungkin pahit atau payah laluannya..namun tetap dirasa manis...Teringat jugak amanat emak yang teringin saya menyambung legasi keguruan yang pernah disandang emak dan arwah abah...Itulah yang dirasa sepnjang konvokesyen baru2 ini walaupun saat melangkah dan menerima diploma diatas pentas hanya lebih kurang 5 saat sahaja...dan Itulah jua, yg saya maksudkan mengapa majlis tersebut amat tinggi nilai sentimental valuenya buat saya dan juga rakan-rakan...

Paling manis juga, bila saya berpeluang bertemu rakan2 zaman sepermainan dan sepersekolahan yang mmg sngt lama tidak bertemu..Khususnya sahabat dunia akhirat Nursaliza bt Ali sekeluarga yang hadir di majlis tersebut bagi meraikan suaminya yang juga kenalan saya ketika di maahad muar dahulu..Alhamdulillah...Muga ukhwah ini kukuh terpelihara dan kekal, a,in yarabbal 'alamin.....

dibawah ini, adalah sedikit kenang2n buat tatapan kita semua..



Sebelum beratur masuk kedewan..



Bersama suami tersayang sebelum melangkah pulang..



Bergambar bersama baby didalam perut..21 minggu tika itu..



berlatarbelakang Istana Kehakiman Putrajaya Presint 3




Sekian....



Friday, November 27, 2009

Tebus JanJI..

bisillahirrahmanirrahim...

akhirnya..setelah sekian lama bersawang..berdebu..berhabuk...dan bertapa....akhirnya dpt jgk sy menghantar entry malam ni...Alhamdulillah..seperti yg pernah dijanjikan sblm ni..InsyaAllah, nt3 ni sy nak tunaikan janji utk mengupload gambar2 sani yg bergaya dgn motor harley davidsonnya..
Thanks to uda sbb gambar2 ni uda yg captured via his iphone..Tp maaf ye..gambar2nye tak banyak..terima+saksikanlah seadanya....



Ini uda saya n sani..Uda 1st time datang tanah merah..


Sani mmg pantang bila ade kamera depannya..ready je nak possing..


Ni fav.posse sani..kepala sengit+senyum nampak gigi..


Ni basikal roda tiga..walau da ade motor, beskal ni tetap jd fav lg..


NI posse utk uda..motor ni tak dimain, tp uda yg mintak sani bergaya ala2 bwk motor..huhuhu




sekian....

Wednesday, September 30, 2009

G A M B o R A Y e

Bismillahirrahmanirrahim..

Ni lah gambar raye yang dah dijanjikan..alhamdulillah, dpt gak upload gambar ni..
Gambar2 Sani yg berbaju Melayu Oren dgn kupiah tu actually diambil mase pagi raye dirumah maktiknye di batu 5 1/2,tanah merah..macam2 gaya..anak bujang sy sorang ni..tsgt sukelah bergambar..Pantang nampak org nak ambik gambar by camera or hand phone, comfirm posing..pastu nak tgk plk gambar2nya yang dah ditangkap tu...Guess what? Mcm tak percaya je...sani leh maintain pakai kupiah tu dr pg sampai kepetang..Time nak mandi malam br boleh buka..kalau tidak..marah bila kita nak simpan kupiahnye...Tp,kupiah yang dipakai tu,,kupiah abahnye..kupiah sani tak jumpa pulak time loghat2 nak gi rumah MIL pagi tu...








Yang ni pulak, sani bergambar dgn adik2 ipar saya..Ilham Iskandar+Yasmin Noratikah.



Kat bawah ni, gambar sani di rumah Paktan..Inilah motor yang saya citerkan sebelum ni..1st time sani tunggang di sana..Very Confident+Excited...So, saya pun belikan die sebuah..Cume design je lain siket...InsyaALLah..next time sy upload gambar2 sani bergaya dgn motor harley davidson die eh...




Yang ni, gambar sani tersengih cute la konon2..hehehe..Ni on da way kiteorg nak blk KL mase raye ketiga tu..travel time siang..mmg la sani tak tido...


Ops ade gak gambar saya terselit kat sini..Budget ayu la konon..hehehe..actually nak letak gambar sani yg macam tgh terkujat kat blkg tu..hehehe..Ni mese rase kedua, kami bwk adik2 gi beraya rumah sepupu di tanah merah..


Oklah guys..Itu je buat kali ini...next time kite story mory lagi ok..


WaAllahu'alam



Wassalam

Monday, September 28, 2009

S A L A M R I N D U...

In the name of Allah, the All mighty..

Salam Eidul Fitri buat semua...pembaca dan pengunjung setia blog ini..khususnya anda yang sedang membaca coretan ini..

Salam rindu dan dengan ingatan tulus mesra serta maaf zahir dan batin daripada latifah sekeluarga..

Alhamdulillah..Dah sebulan rupanya kita berpuasa..dan hari ini..untuk kesekian harinya kita meraikan hari kemenangan ini..Alhamdulillah..sehingga saat ini kita masih terus bernafas , sihat walafiat dan berpeluang lagi menyambut eidulfitri tahun ini..InsayaAllah, mudah2n dipanjangkan usia lagi untuk bertemu Ramadhan pada tahun depan..seterusnya menikmati hari kemenangan ini lagi..

Lama betul rasenya tidak mengupdate blog..Malas tu tidak..tapi cuma kesempatan dan kelapangan yang tak mengizinkan..InsayaAllah..lepas ini, saya akan lebih rajin mengupdate blog ni..

raya di Kelantan+KL=2 in 1:
Syawal tahun ini sebenarnya merupakan turn beraya dikelantan iaitu bersama keluarga mentua saya di tanah merah..Tetapi alhamdulillah, suami saya tercinta lebih berkompromi tahun ini kerana pada raya ke3 (selasa) kami sekeluarga bertolak pulang pula ke 'kg' sebelah saya untuk meraikan eidulfitri bersama keluarga saya plk.

Walaupun plan asal, adalah balik beraya di muar johor pd raya ketiga itu, tetapi..saat2 akhir, emak+kak long saya meminta utk mengubah plan tersebut..Oleh itu, saya,suami & anak tidak perlu balik ke johor tetapi balik ke Kuala Lumpur...

Sebabnya? 1-kebetulan makcik saudara sebelah emak nak melangsungkan pernikahan anak perempuannya..jadi, emak minta utk kami tidak lama berada di Johor sebaliknya pulang ke KL lebih awal utk membantu kerja2 + persiapan untuk majlis tersebut...

hikmah beraya di KL:
Alhamdulillah..ada juga hikmahnya kami beraya di KL. dpt bertemu atok perempuan saya yang semakin uzur di rumah pak uda, dapat menziarahi atok saudara saya yang sedang strok, dpt beraya di rumah baru paktan dan abang saya (a.k.a andak), tido dirumah along+angah disamping membantu kerja2 bekwoh di rumah mak Gi.

Anak saya paling seronok kerana dpt bertemu his cousins yang ramai dan lame tak berjumpa..mulanya, risau juga saya kalau sani tak dpt membiasakan diri..Rupanya sangkaan saya meleset, anak saya pandai membawa diri dan pandai juga berkawan..Berguraupun boleh tahan..habis semua cousinsnya dicium dan dipeluk (tanda sayang)..alhamdulillah...nampaknya kepulangan sani nt mmg pasti akan sgt dirindui ramai..huhuhu...

yang kedua, rezki anak saya lagi..duit raya yang banyak dr saudara mara...(terima kasih semua)...serta...dapat pulak sebuah motosikal ala2 harley davidson yg berbateri dan boleh jalan sendiri bila ditunggang.. Sebenar, lama dah anak saya admire motor boleh gerak ni...tp kami je yang tak berapa yakin kemampuan sani nak mengendalikannya...Tp bila beraya di rumah pak tan, kebetulan anak2 nya juga ada motor tersebut..tgk keletah sani yang menunggangnya macam pro..Brulah saya yakin...
tanye2 harga, pon boleh tahan..sebab kalau di KB Mall lebih mahal harganya..so, kebetulan berada di KL, saya pon decide nak beli sebuah untuk sani...

Survey punya servey kedai2 mainan di area jln raja laut..akhirnya jumpalah yang berkenan dihati..hehehe...Actually, rambang mata jugak saya dan angah melihat permainan2 yang dijual dikedai2 tersebut..macam nak beli macam2..huhuhu...Sib baiklah saya mmg dah budget..so,tahan je la nafsu....kalau tidak..boleh pokai jugak dibuatnya...

gambar raya:
Mengenai gambar raya plk..InsyaAllah, akan di upload kemudian..skrg tak sempat pulak..tp, yang byk mmg gambar anak saya je..Ummi dan abah tak dan nak bergambar bersama..hmm...selalu je jd camni...nantilah..ade rezki kite ambik gambar raya studio sfemily...lama dah berangan nak bergambar family mcm ni..InsyaAllah..ade rezki+paanjang umo nanti...hrp2 tahun depan tertunailah harapan ni..

Kl yang jauh berubah:
Citer fsl di Kl pulak..rasenye br je tahun lepas kami beraya di Kl, tahun ni bila balik tengok dah macam2 berubah esp bab jalan lah..yang terbaru: Lebuhraya DUKE.. best gak lalu sini...almaklum jalan baru..tak silap dah lalu 2 X. Jam pun tak terasa..walaupun kereta banyak atas jalan..

Round UIAM?
Oh ye, actually kami bertolak dr rumah (tanah merah) jam 7.00 pagi..dan tiba di Gombak jam 2.00 ptg. So, kami round2 dulu UIAM mengimbau kenangan mase kemi belajar dulu2..siap tunjukkan sani bangunan2 kat sini..Memang banyak sangat yang dah berubah..Mahallah a.k.a asrama pelajar pun dah bertambah..pohon2 yg dulunya kecil sekrag dah besar merimbun..Rasenya baru 4 thn berlalu..tapi terlalu banyak yang berubah...Syahdu pulak terkenang zaman2 balajar..rase nak smbg bljr lagi...InsyaAllah..kalau ada rezki..

then, lps round UIAM, kami ke area Ong Tai Kim, berhenti jap di Restoran Nasi Kandar Hj Tapah..Untuk mengisi perut yang kosong..Actually saya dah sedia bekalan nasi goreng dr rumah, tetapi disebabkan kami tidak berhenti makan dimana2..so..basilah bekalan2 tu...After lunch, kami terus ke rumah pak uda di Kota Damansara.

Kami hampir2 je nak accident...
On da way ke rumah pak uda, ade peristiwa bahaya yg berlaku..Apa tidaknya..Bila kereta kami bg signal nak masuk ke cabang/persimpangan jalan ke arah damansara (sebeleh kiri)..tiba2 motor yang berda di depan kami membelok ke kanan tanpa memberikan signal!! MasyaAllah!! mmg cemas+bdebar betul time tu!!..Husband pon serta merta terpaksa mengelak dan membelok masuk ke simpang belah kanan!! Kalau kami tak mengelak..mungkin mati penunggan motor di langgar kami..Dan Alhamdulillah, takde kereta yg sedang laju dijalan kanan tu..jadi selamat lah kami anak beranak...Bayangkan kalau ade kereta yg sdg laju disimpang itu?nauzubillah....dalam tergamam kami memanjatkan kesyukuran..pelik tgk org yang pandu motor tu..sikit pon takde rase bersalah...or macam tak sedar je yang nyawanya td umpama dihujung tanduk...Entah faham undang2 jln raya ke tidak..mcm org takde lesen pon iye..waAllahu'alam...Mudah2n tak jumpa lagi org2 pelik macam ni...

Sani yang macam2 hal...
Sebenarnya..mase bertolak tu..seawal jam 5 kami anak beranak dan bangun n final touch sebelum bertolak ke KL..Hubby+sani pon sempat mengalas perut dengan nasi goreng sebelum bertolak..Tibe2 lepas2 makan, seawal pg gak Sani dah qadak hajat..sudahnya...Pukul 7pg baru keluar dr rumah..

Percaya atau tidak..sepanjang jalan sani tak tido..macam2 xtvt yg dibuat...berceloteh dan menyanyi je kerjanya..bila hubby buka CD alquran..brulah sani dok diam+molek...Puas saya pujuk dia tido..Yela, kesian..pukul 5 dia dah terjaga..sepanjang perjalanan pulak tak lelap2kan mata..akhirnya..sani muntah jugak sebyak 2 kali..so, 2 x jugak terpaksa berhenti ditepi jalan utk membersihkan diri sani...dah dekat nak tibe gombak br Sani tido..tp itupon kejap je..dia bangun semula..smsa kami msk round2 UIAM. Sani agak kagum gak tgk pokok2 yang cantik bentuk2nya..

Mase lunch..nyk betul nasi yg sani makan..hehehe..kesian..lapar rupanya die..anak saya ni, bila lapar memang cari nasi..kalau makan benda2 lain mmg tak kenyang...Sani, sani...skrg pon saya dah terlintas nak cr menantu yang rajin+pandai masak melihat sani yang cari nasi bila lapar..hehehe

oklah..rasenye tibe sini je..nak cerita..mmg tak kan habis...alhamdulillah..walaupun sekejap, tapi saya sangat puas hati blk beraya kali ni...yang paling best+penting dpt jumpa mak yang sngt2 saya rindui...dapat makan masakan dr air tngan mak..yang mmg tiada tolok bandingnya..

InsyaAllah, dikesempatan yang akan datang...kami sekeluarga akan balik lagi....



waAllahu'alam



wassalam



Monday, August 17, 2009

T O L O N G ...

Bismillahirrahmanirrahim..


En3 kali ni, mudah2n ade sedikit intipati dan manfaat yang dapat dititipkan buat semua, insyaAllah..

Menolong, memberi pertolongan, memberi bantuan macam2 istilah..macam2 bunyi tetapi memberi maksud yang seerti. Fokus yang hendak diutarakan ialah bukanlah mengenai kita yang meminta atau memohon pertolongan daripada orang..tetapi fokus en3 ini adalah mengenai bantuan dan pertolongan kita kepada org lain.

Sebenar, terdapat pelbagai persepsi org atau tanggapan individu mengenai hal tersebut. Percaya atau tidak, setiap org berbeza pandangan mengenainya.

Menolong orang...

Sesetengah org perlu atau akan berfikir terlebih dahulu sebelum memberikan bantuan.

Sesetengah pula akan terus sahaja memberi pertolongan tanpa berfikir panjang.

Sesetengah org pula mungkin memilih org2 yang ingin ditolongnya dan sesetengah yang lain sebaliknya pula.

Sesetengah org memberi bantuan bersebab. Tolong bersebab. Ada udang disebalik batu.

Sesetengah org tidak langsung memikirkan balasan dan pertolongannya tidak bersebab dan langsung tidak berkehendak pada balasan.

Sesetengah org memberi bantuan dengan harapan lain kali pihak yang ditolong itu pula akan menolongnya apabila dia pula memerlukan bantuan.

Sesetengah org pula memberi bantuan kerana ingin membalas pertolongan yang pernah diterimanya..

betul bukan? macam2 'kaedah' org yang memberi pertolongan ini...macam2..Tapi bukan hak kita utk menilai setiap bantuan yang diberi..Itu semua kerja Allah..dan hanya HakNya jua utk menilai sejauh mana keikhlasan dan ketulusan seseorang itu menghulurkan bantuan...

Sebenar, bukan nilai atau ukuran yang ingin diutarakan..

tetapi sekadar seruan..iya..seruan utk sama2 mengajak kita semua, termasuk saya dan anda yang sedang membaca..supaya mempunyai 1 banchmark yang utuh mengenai konsep memberikan bantuan/pertolongan..

wah ada banchmark jugak kah? mcm standard ISO pulak..

Iya betul..Benar dan Sahih..

Kawan-kawan,
Berilah bantuan..
Berilah pertolongan..
Berilah bantuan dan pertolongan kepada mereka yang memerlukan..
Berilah bantuan dan pertolongan sekadar yang kamu mampu..
tapi bukanlah bantuan yang ala kadar shaja atau sekadar buat syarat..
tetapi bantuan yang terbaik yang dapat kita berikan..

kawan-kawan,
Berilah bantuan..
Berilah pertolongan...
Berilah bantuan dan pertolongan setulus hati dan seikhlas sukmamu..
Berilah bantuaan dan pertolongaan sejujur-jujur pertolongan..
bantuan yang murni dan pertolongan yang suci..
Bukan kerana bersebab lantaran mengharapkan balasan..
Biar bantuan dan pertolongan itu benar-benar tulus dan mulus..lahirnya dari hati..bukan kerana mata2 yang memandang..
bukan kerana dia, bukan kerana saya atau mereka semua..
tetapi biarlah bantuan dan pertolongan itu kerana Allah..
dan biarkan hanya Dia nanti yang menilainya...
Hanya Dia..

Kawan-kawan,
Saya tak pandai nak berpuisi..tp cukuplah apa yang lahir dari hati ini, dapat diserap bukan sahaja pada aqal nurani..tetapi juga sebagai sesuatu amanat yang terpahat kemas dalam ingatan..Dalam perbuatan..juga dipanjang-panjangkan pula pada yang lain..

Bagi saya mudah..
Selagi mampu, saya akan bantu mana yang terdaya dan yang terbaik dapat saya lakukan..Bagi saya, bantuan saya bukan utk disebut-sebut..atau dikenang-kenang..tapi cukuplah buat kepuasan diri ini setelah menyempurnakan tanggungjawab kepada mereka yang memerlukan bantuan..
Kadangkala..mereka malu juga meminta bantuan..tetapi sebagi insan biasa, kita sedia peka bila, siapa dan bagaimana kita perlu bertindak dan menghulurkan bantuan..

Bagi saya..
Memberi bantuan, bukan sebab2 tertentu..memberikan bantuan bukan dengan harapan esok2 dia pulak tolong kita..Tidak begitu..

tetapi bagi saya..saya bantu..saya tolong hanya kerana Allah..kerana saya percaya dan sentiasa berpegang..bilamana kita mudahkan urusan org lain yang kesusahan kerana Allah..InsyaAllah..akan datang, bila mana kita pula ditimpa kesusahan mahupun musibah..Allah akan sentiasa bersama-sama kita..Allah akan sentiasa memberi Rahmat dan keringanan buat kita melalui saat-saat getir itu..biarpun terpaksa bersendirian....dan pasti ada shaja rahmat dan bantuanNya yang dilorongkan buat kita sebagai jalan kita menangani permasalahan tersebut..InsyaAllah.....


namun, bila difikir dan dihitung semula..selama hayat ini dikandung badan..sudah berapa banyakkah bantuan yang telah kita berikan? Bayakkah? sedikit kah? sedang2 shjakah? atau belum lagi?....


waAllahu'alam...rekfleksilah diri...mudah2n...setiap saat dan hayat kita ini..tidak dilepaskan peluang untuk menghulurkan bantuan..biar sebezar zarah..biar sekadar doa...Biar...Kerana belum tentu yang sekecil itu mampu kita istiqamah melaksanakannya jika tidak bermula dari detik ini...






waAllahu'alam..


Wassalam








Sunday, August 16, 2009

AYAT-AYAT RUQYAH

Bismillahirrahmanirrahim..

En3 kali ini, skdr ingin berkongsi maklumat mengenai ayat-ayat Ruqyah.

Mesti ramai yang tertanya-tanya; Apa tu ayat2 Ruqyah? pada mulanya saya juga tidak begitu tahu mengenainya..Alhamdulillah, husband baru2 ni berjaya mendownload ayat2 tersebut drpd internet setelah sekian lama dicarinya.

Ayat2 Ruqyah sebenarnya merupakan kombinasi dan kompilasi ayat2 alquran yang digabungkan untuk tujuan perubatan dalam Islam. Antara penyakit-penyakit yang boleh diubati melalui kaedah memperdengarkan bacaan drpd ayat2 ruqyah ini adalah seperti :
  1. untuk membatalkan perbuatan khianat org terhadap kita (sihir/saka),
  2. gangguan jin (seperti histeria dll)
  3. merawat fikiran runsing/jiwa yang gelisah/khayalan
  4. Sebagai pagar rumah (pengusir Jin & Syaitan)
  5. Untuk ketenangan dalam rumah tangga
  6. menangani anak-anak yang meragam/menangis tengah malam
  7. Penambat kasih sayang antara anak / ibubapa
  8. bagi wanita yang mengalami pendarahan yang berpanjangan (istihadah)
  9. menguatkan ingatan dan hafalan dalam pembelajaran.
  10. lambat jodoh

Untuk makluman semua; ayat-ayat yang diambil dan digabung drpd al-quran yang terkandung dalam ayat2 Ruqyah ini adalah seperti berikut:

No *Nama Surah *Juzuk *Ayat
1. Al-Fatihah 1 (Seluruhnya)
2. Al-Baqarah 1 (1-5)
3. Al-Baqarah 1 (102)
4. Al-Baqarah 2 (163-164)
5. Al-Baqarah (Ayatul Kursi) 3 (255)
6. Al-Baqarah 3 (285-286)
7. Ali-Imran 3 (18-19)
8. Al-'Araf 8 (54-56)
9. Al-'Araf 9 (117-122)
10. Yunus 11 (81-82)
11. Toha 16 (69)
12. Al-Mukminun 18 (115-118)
13. As-Soffaat 23 (1-10)
14. Al-Ahqaaf 26 (29-32)
15. Ar-Rahman 27 (33-36)
16. Al-Hasyr 28 (21-24)
17 Al-Jin 29 (1-9)
18. Al-Ikhlas 30 (Seluruhnya)
19. Al-Falaq 30 (Seluruhnya)
20. An-Naas 30 (Seluruhnya)


CARA2 dan panduan Mendengar atau mengaplikasi MP3 ayat2 ruqyah ini:

1-Dengar MP3 RUQYAH SYARIAH sehingga tamat menggunakan HEADPHONE dengan volume yang kuat. Pejamkan mata dan jangan ikut bacaan ayat-ayat ini baik dimulut atau dihati. Perhatikan setelah selesai :
  • denyutan jantung makin kencang
  • badan begegar
  • ada benda bergerak-gerak bawah kulit
  • mengantuk/menguap
  • batuk
  • gelisah
  • panas di tengkuk
Jika ada mengalami sebahagian simptom-simptom di atas, kemungkinan besar ada jin yg menghuni tubuh anda. RUQYAH MP3 amat bagus diperdengarkan 3 kali sehari bagi mereka yg mengalami gangguan jin,kerana fadhilat ayat-ayat tersebut amat mustajab bagi mengusir jin-jin jahat/sihir serta memagar diri kita.


2- Bagi kesihatan diri dan keluarga,pasangkan mp3 ini didalam rumah/premis perniagaan 3 kali sehari atau pasangkan dari malam sampai pagi (auto repeat).

3-Bagi pesakit gangguan jin,dilarang memasangnya di dalam kereta, kesannya akan mengakibatkan kita mengantuk dan mengganggu pemanduan.

4-Bagi anak-anak yang menangis diwaktu malam,anda perlu pasangkan dengan kuat,insyaAllah jin/syaitan akan lari dari mengganggu anak-anak anda.

5-Untuk merawat histeria, sihir, saka dan lambat jodoh, sediakan 3 botol besar air mineral,buka penutupnya dan pasangkan mp3 ruqyah ini 3 round (3kali) sebelah air tadi (kira-kira 1jam 20minit).Air tadi dibuat minum seteguk untuk 3x sehari dan lakukan hari berikutnya sehingga air tadi habis.Tiap-tiap lepas solat perlu baca qursy 3 kali dan al insyirah 3 kali secara istiqomah. Kemudian sebelah malamnya pula, mp3 ruqyah ini hendaklah dipasang dari malam sampai pagi selama sebulan.

6-Bagi memulihkan rumah/premis perniagaan yang bermasalah,cuma pasangkan 3 kali sehari untuk 3 hari berturut-turut.

7-Jika kita sering mengalami masalah malas dan badan terasa berat,perdengarkan mp3 ruqyah ini 3 kali sehari,insyaAllah kita akan cergas dan kembali bersemangat.

*BAGI UNTUK MENDAPATKAN KESEMBUHAN YANG MAKSIMUM BILA MENDENGAR MP3 RUQYAH INI,SILA PEJAMKAN MATA DAN DENGAR SEHINGGA TAMAT TANPA MENGIKUT BACAANNYA DIMULUT ATAUPUN DIHATI*



Akhirnya, ayat2 ruqyah ini boleh didownload disini

Friday, August 14, 2009

Semenjak Hamil kedua ini...

Bismillahirrahmanirrahim...

Sebenar masih berkira2 samada mahu mengupdate blog atau biarkan saja niat itu berlalu..Aku berbelah bagi...Akhirnya, en3 ni dipost jua..

Smnjak beberapa minggu hamil ini..emosi seakan tidak stabil..mcm tak de mood je..letih la..Nak makan pon,tak berapa bersemangat..siap fikir 2-3 kali, nak mkn ke tidak..Perut kengkadang mmg terasa lapar, tp tekak cam takde selera nak telan makanan..

Smnjak hamil ni jugak..sangat awal aku tido malam..kadang seawal 9dah tido..malas nak tgk tv or surfing internet..Kesian sani..selalu, layan die la sampai mengantuk..ini umminyer pulak yang tido dulu..aku selalu je kate ngan die, esp bila sani nak ajak bermain atau dia bermain di atas katil...."dik, adik gi tengok tv la..ummi da tak boleh nak buka mata ni.."..bila aku ckp camni..faham pulak dia..tindakannya sejurus itu; Sani akan mencium aku dan mengamin tangan ku sambil melambaikan tgn dan menyebut "bye..."...Itulah anak ku sani..Tak byk kerenah, tp kadangkala ragamnya memang mencuit hati aku dan abahnya..

Smnjak hamil ini jugak..aku sering terjaga awal..pukul 1@2 pagi dan kemudian sukar pula nak melelapkan mata..time inilah yang aku gunakan utk online&buka blog..walaupun hakikat sebenar..nak buat yang ini pun terasa malas juga...Kadang2 aku bertanya sendirian; "kalau dah sume benda takde mood nak buat...apelah aktiviti nak buat utk mengisi, hari2 aku.... bila semua nampak tak begitu happening..?"..Err,taktau nak jawab...No komen...tak boleh nak ulas panjang..waAllhu'alam.

Smnjak hamil kedua ni..tekak ni macam payah je nak terima susu..Mgkin sebab lama tak minum kot..tp aku tetap gagahkan diri minum susu Anmum..Wajib..Cuma, baru minum semug (berisipadu lbh kurang 200ml), dah terasa penuhnye perut..Actually mmg berbeza compare mase hamil yg 1st dulu..Bukan semug aku minum, tapi sekole! yang isipadunya lebih dr 300ml air...3x sehari plak tu...huhuhu...tp tidak utk kali ini (buat masa ni lah kan)..sebab, hr ni je..aku br minum susu sekali iaitu pagi smlm. Itupun dah rase kekenyangan...Pelik. Aku sendiri pelik dan tak tau kenapa pelik sangat kali ini..

Smnjak hamil kedua ni..ade gak mengidam..tp tidak lah desprete sgt nak mkn benda2 yg diidamkan tu..still under control..kalau ade, ade lah rezki buat aku&baby..kalau takde, It's ok..tak mengapa..No hurt feeling...Cuma kadangkala terliur dan sgt2 terliur bila tgok western food yg dimasak dan ditayang oleh para blogers yang aku ikuti...dalam hati..."sedapnyeeee la hai..macam nak mintak sikit je..."huhuhu..Berbeza pulak mase mengandungkan sani dulu kerana tika itu aku lebih menjurus kearah masakan & makanan melayu(lauk dan kuih muih tradisional)...

Smnjak hamil kedua ni..byk gak pengetahuan mengenai kehamilan yang perlu diupdate semula..hmmm...macam mengandung sulong pulak rasenya...mana tidaknya..serasa, lama tak mengandung...Bila hamil semla, rase cam pengetahuan yang ade; tahap zero semula...Dalam diam, aku nervous sbnarnya...menanti saat2 kelahiran bayi ini nanti...tapi tidak pula aku mengingat atau mengenangkan pngalaman 1st mase lahirkan sani dulu..langsung tidak...Cuma seakan berdebar bila mendengar atau membaca pengalaman org2 lain yg melalui saat2 itu...Tak tahulah bagaimana bahagian ku nanti..Mudah2n dipermudah kan Allah, amin ya Rabbal'alamin...

Smnjak hamil kedua ni..Aku masih belum membuat kad ibu mengandung di Klinik kesihatan berdekatan rumah ni..Mmg dekat..Dalam 12-15 minit berjalan kaki (bg org yang mengandung spt aku)..Bimbang sebenarnya...esp mengenai HINI yg menular skrg ni...Dan serasa, di Klinik tu macam tempat tak selamat je...tak selamat sebab aku takut dijangkiti penyakit berjangkit dr mereka yang sakit...Dalam bab ni, jangan kata di Klinik, alang di sekolah pon, aku sudah bertanya 2-3 kali muridku yang demam.."awak demam apa ni?" "brp lama dah demam?' dah gi klinik?" dan macam2 lagilah...Bimbang kalau2 demam mereka bukan demam biasa..Tapi demam yang boleh menyebarkan jaangkitan kpd org lain..nauzubillahimin zalik...

Smnjak hamil kedua ni..Aku masih mencari dan tercari2 apakah supliment terbaik yang boleh aku ambil sepanjang mengandung ini..Husband mencadangakan Salindah set lengkap..Tp mcm2 pro&Kons yang aku dengar mengenainya..Niat dihati pulak nak ambik spirulina+madu hawla+pil acid folik utk bnyakkan susu..but still under consideration..fasal tak decide lagi, mana 1 yg terbaik..What do you think?...

Smnjak hamil kedua ini...Dalam diam aku menyimpan azam utk full breastfeeding baby yang bakal lahir nanti..masih mencari info2 berkaitan..Aku sgt kagum melihat mereka yang berjaya melaksanakannya...mampukah aku sehebat mereka?.....WaAllahu'alam....


Sekian utk en3 kali ini..

waAllahu'alam


Ilalliqa' Wassalam....




Wednesday, August 12, 2009

K L O N M A W I ?

Bismillahirrahmanirrahim...

Entry kali ini nak letak pics terbaru My 1st little Mujahid; Muhammad Harussani dalam versi barunya..Org kata sani dah jadi klon Mawi???? Takde maknenyeeee...Yang penting anda semua; jangan terkejut ye dgn penampilan baru die..







Sekian. WaAllahu'alam Wassalam







P/S Ini adalah idea kreatif Abahnye....

Monday, August 10, 2009

C U R A N G ?

Bismillahirrahmanirrahim..



En3 kali ini..adalah pengakuan sebenar aku..benar dan betul. Sebenar, lama sudah aku niatkan utk aku post en3 yg merupakan pengakuanku..Cuma tinggal waktu sahaja yang tak mengizinkan aku berbuat demikian..Bukan aku sengaja mahu sorokkan..Bukan. Tidak sesekali. Sebab bukan cara aku, menyembunyikan hakikat kecurangan ini..Sungguh.

sebenar, sekian lama aku sudah jatuh cinta dan bercinta dengan dia. Lama. Walau ramai yang cuba menggugah dan menguji cintaku padanya. namun ternyata mereka hampa. hampa kerana tidak bisa menggoda dan menggoyahkan cinta aku pada dia. Kesian mereka.

Tapi..aku silap..kini bukan lagi; kesian mereka...tapi kesian dia..kerana apa? kerana cintaku kini sudah beralih arah..cinta ku kini..setiaku kini, sudah berpaling tadah..dan nyatanya aku disini..berlaku curang..Curang seterang-terangnya..tanpa segan silu kecurangan itu berlaku..dan aku juga seakan meredhai kecurangan ku pada dia.. Berdosakah aku? setelah sekian lama menanggkis segala godaan..akhirnya aku termakan juga dgn godaannya..

Sebenar..aku tiada niat langsung utk curang..Sungguh!!...dan plan asalnya, aku hanya ingin try2 sahaja...tidak lebih dari itu..sebab aku yakin cinta dan setiaku utuh kepada dia..mana mungkin aku curang!! Curang kpd dia..tak mungkin...tak mungkin........

Tp, mungkin kini kata2 itu..hanya manis dibibirku...sedangkan..hakikatnya aku telah pon berlaku curang..Curang yang bukan sedikit..tetapi Curang yang benar2 curang...Kerana telah nyata cinta dan setiaku pada dia tidaklah seutuh mana...lantaran cinta dan setiaku kini sudahpun beralih arah kepadanya..Iya, mmg benar; Kepadanya...yang baru kukenal tidak sampai setahun pon..yang kukenal 2 minggu yang lepas..(lebih kurang)

Ah, Curang sangatkah aku jika nak dibandingkan dengan org lain???? Kejam sgt kah aku yang baru sekali ini curang jika nak dibanding dengan mereaka yang jutaan kali curang???? Curang sgt kah????!!! Aku pasti, tiada yang dapat memberikan jawapan....diam membisu, bersama ribuan soalan yg belum terungkai difikiran....Biarkan...

Sebenar, aku sendiri tiada jawapannya..Cuma yang pasti..Aku tidak mahu menghukum diri semata-mata utk menyembunyikan kecurangan ini..Untuk apa? Aku bukan pengecut!! Untuk apa aku lari kenyataan...Beranilah kerana benar; bisik hati aku...dan aku tahu..Biar berapa ramaipun org yang mempertikaikan kecuranganku..Aku tetap aku..dan aku pasti, kecurangan ku kali ini bukan batil..Kecuranganku adalah kecurangan yang benar. Iya, benar.. Tulus dan ikhlas datang dari hati..bukan dipaksa..atau terpaksa...tapi dengan rela...

Buat dia...aku tak pandai berkata-kata..lirik lagu Ungu (Demi waktu) dibawah..mungkin inilah jawapan dan penjelasan yang lengkap..yang boleh merungkai segala persoalan disebalik kecurangan ini..Maaf kan aku....


Aku yang tak pernah bisa lupakan dirinya
Yang kini hadir diantara kita
Namun ku juga takkan bisa menepis bayangmu
Yang slama ini temani hidupku

Maafkan aku menduakan cintamu
Berat rasa hatiku tinggalkan dirinya
Dan demi waktu yang bergulir di sampingmu
Maafkanlah diriku sepenuh hatimu
Seandainya bila ku bisa memilih

Kalau saja waktu itu ku tak jumpa dirinya
Mungkin semua tak kan seperti ini
Dirimu dan dirinya kini ada di hatiku
Membawa aku dalam kehancuran

Sekian, en3 kali ini..Ini adalah en3 ikhlas dan tulus aku. mungkin tidak bermakna kepada sesiapa...dan mungkin juga tiada manfaat. Sila jangan tiru aksi ini dirumah.harap maklum


p/s: Sila baca nota kaki dibawah.



******************************************

NOTA KAKI:

dia: merujuk kepada sejenis makanan tradisional melayu: tempoyak. Ini rupa dia yang kumaksudkan:-



nya: merujuk kepada makanan tradisional&trademark orang kelantan...iaitu budu, yang diletak cili burung, dan beberapa ulas durian (yg isi tebal+manis lagi mantop), kemudian di perah pula dengan limau nipis..Rasanya; mmg sgt2 cukup lengkap rasa dan lazatnya pula tak terkata...waAllahu'alam..Hanya jauhari yang mengenal manikam... Inilah dia rupanya yang aku maksudkan...






waAllahu'alam...Wassalam

Sunday, August 9, 2009

M A A F

Bismillahirrahmanirrahim...

Lama betul tak update blog ni..Sungguh. Diam tak diam dah bersawang&berhabuk dah..huhuhu...Bukan malas..Niat tu, sentiasa ada...kesempatan pun ade juga..cuma sejak akhir-akhir ini...aku telah mengalami sindrom keletihan...keletihan yang tidak bersebab...Letih dan letih..Kadang kala, aku hanya larat mengerling sahaja laptop ni..tengok dr jauh dan dekat..sambil memasang niat utk mengupdate...hajat sahaja tidak berkesampaian..sehinggala tiba hari ini...

Sebenar, aku bersiaran di sekolah skrg ini. kebetulan tadi, sibuk mengedit kerja2 KBS tahun 5 utk hujung minggu ini...tiba2 hilang mood menyambung kerja..bukan malas...tapi geram..

Sebenar, smlm merupakan majlis penutup program cakna Ilmu dan anak angkat SM Sains Pasir Putih dgn SK Ipoh..Aku sedari awal dah ditugaskan dibahagian backdrop...Dgn arahan dan maklumat yg kuterima last2 minit (Hari rabu sedangkan program mula hari Khamis)...Aku jalankan jugak tugas sebaik mungkin..walaupon tidak seindah mana hiasannya..Thanks to teacher Siti Zakhirah kerana dengan ringan tulang membantu aku memasang kain2 backdrop..walaupon bukan bidang tugasnya..Thanks to ustazah madilah yg turut sama concern dan risau dgn tirai yang diperlukan..kena cari satu sekolah..baru jumpaa...n thanks to Cik hamizah and pekerja sekolah..Mira, kerana bersusah payah bersama-sama saya menyiapkan kerja-kerja tersebut...terima kasih buat semua yang terlibat secara lamgsung mahupun tidak...

Alhamdulillah...siap gak..walaupon buat kerja dalam rasa terkilan..(dpt job last2 minit..)...
Sehingga majlis penutupnya..hari sabtu semalam..Hanya aku seorang, yang mengemas, memanjat dan menyimpan barang2 back drop..Inilah yang aku kesalkan..Bukan kesal buat kerja sorang2..tp kesal sebab 2 lagi ajk bhgn backdrop yang sepatutnya turut sama berlelah payah bersamaku tidak hadir tanpa sebab...Aku malas nak aambik kisah..yang penting, kerja aku siap..Siap dan takde yang ungkit dikemudian hari...

Maka siaplah kerja..tirai sudah ditanggal...dilipat...bunga disimpan...kerusi set dihantar ketempatnya (PKG Sk Ipoh)..Cuma 1 lagi sebuah kerusi PKG yg belum dihantar, sebab masa hari penutup tu..kerusi tersebut (utk 3 org) disimpan di pejabat sekolah..Sebenar, semalam lagi aku tegaskan dgn Cekgu Badrul supaya diusahakan jugak hantar yang sebuah itu ke PKG..Kerana sebolehnya, aku nak everything settle semalam jugak.. Tp Cikgu Badrul, kata..tak mengapa..sebab pekerja sekolah hanya ada keesukkan harinya..Hari ahad nt settle la angkat kerusi tu nanti...Ok fine.. Aku samikna waatakna..dah ketua cakap macam tu...Kita admit je la kan...Yg penting, aku dah siapkan kerja sebahagian besarnya...

Sehinggalah hari ini a.k.a Ahad (9 Ogos 2009), seperti biasa aku datang kesekolah (sesi petang)..terus sahaja menuju ke Musolla sekolah..Tak lama lepas tu..Dapat maklumat dengan ustazah madilah, rupa-rupanya sehingga jam 2.35 petang ini..Kerusi tersebut masih lagi di pejabat..iye, masih di npejabat!!!! Tension!!! Aku mmg bengang!! Semalam beriya2 kata settle..Hari ini...ade lagi kerusi tu disitu!! Punyalah daripada pagi tadi..sampai petang ni..Dia tak ambik tahu fasal kerusi tu...Tentu2 nama aku yang buruk!!...Can you Imagine??

dan yang aku kesal..lagi 2 org yg dibahagian backdrop, yang berada disesi pagi..tak ambik apa2 tindakan...Bila aku jumpa personally...Rupa2nya, tak tahu jobskop..Ini pun hangin gak..Kita kan, gi mesyuarat bila ada program..caknalah kita kerja bahagian mana..ambik tahu dan tanya kita ni ajk apa...kalaupun tak tak tau kerja org lain, tp AMBIK TAHU & CAKNA jobscope sendiri... Then, kalu tak dapat sumbang byk, jangan lah tak sumbang langsung...sampai tak ambik tahu langsung...Alert lah wei....Tanya2 sikit org...Buat apa yang termampu...Ini tidak...Bila dah jadi macam ni..Nama aku sorang yang buruk!!!...Aku yang bengang sorang2!!...

adoiiii...tak habis2....citer2 keluhan ni....aku rasa, org pon boring nak baca...Oklah viewers, tetiba hilang mood dah nak tulis blog..hajat tadi bukan nak letak citer2 hampeh spt diatas ni...tp lain pulak cornernye...mana tidak, mase tgh menaip ni, 2-3 org guru yang sama2 terlibat dgn prog cakna Ilmu pun meluahkan rasa tak puas hati mereka dengan pengurusan Cikgu badrul ni...Apa tidaknya, melibatkan nama sekolah dan nama baik mereka kerana melibatkan org kampung mereka sendiri...Dan sudah nasib badan, para fasilatator yang sepatutnya mendapat jamuan lunch semalam, hanya makan nasi, ikan kering di tambah dgn kuah dalca yang tinggal...

Sebanar, luahan ni...kalau dilihat sudut yang positif, ada hikmah dan morale of the storynya...
seperti:

1- Kalu ditaklif sebagai master mind, utk prog2 disekolah esp yg besar dan melibatkan org luar, buatlah meeting dgn keseluruhan guru2..Jgn meeting punya meeting..hanya melibatkan ajk tertentu..Bila final touch, baru nak panggil semua..Jadi maklumat yg diperolehi tidak menyeluruh..Sampai ade pihak yang terlepas pandang, sebab tak tahu jd ajk apa...

2- Bila nak mintak org2 tertentu jd ajk+buat persiapan, janganlah bagi arahan last2 minit!! At least, seminggu awal..Ini tidak, expectation tinggi, tp kerja bg last2 minit...naya jugak org yg memikul tanggungjawab...Silap2 boleh stresss...Sbb tak cukup nak bernafas cari barang nak sedia..

3- Buat program, bukan utk syok sendiri..Program yang syok sendiri nanti..kita tak nampak mana lemahnya yang perlu ditambah baik..Bila syok sendiri, semua kita nampak elok..malah yang tak kena pon, hanya pandang sebelah mata..Bila org lain mengeluh..kita tak rasa pentingnya keluhan atau teguran org tu..sebab apa yang kita nampak..molek belaka..Itulah bahaya bila buat program yang syok sendiri ni..

4- Cakna dgn jawatan dan tanggungjawab serta jobscope kita. Ambik tahu. Bertanya. Cari nama kita duduk di jawatankuasa mana..jangan buat tak tahu langsung.


Oklah...tu je aku nak luahkan. Semuga hal ni tak berulang lagi..Sama2 ambik pengajaran dan iktibar utk panduan akan datang....


WaAllahu'alam



p r e v i o u s L i N K s

Blog Widget by LinkWithin