AHLAN WASAHLAN

UKHWAHFILLAH

JAZAKUMULLAHUKHAIRAN JAZA'

JOIN US TODAY!! BE AMONG US!! WE ARE PROUD TO BE AMONG THE JUTAWAN FAMILY. LETS SHAKLEE

Friday, August 14, 2009

Semenjak Hamil kedua ini...

Bismillahirrahmanirrahim...

Sebenar masih berkira2 samada mahu mengupdate blog atau biarkan saja niat itu berlalu..Aku berbelah bagi...Akhirnya, en3 ni dipost jua..

Smnjak beberapa minggu hamil ini..emosi seakan tidak stabil..mcm tak de mood je..letih la..Nak makan pon,tak berapa bersemangat..siap fikir 2-3 kali, nak mkn ke tidak..Perut kengkadang mmg terasa lapar, tp tekak cam takde selera nak telan makanan..

Smnjak hamil ni jugak..sangat awal aku tido malam..kadang seawal 9dah tido..malas nak tgk tv or surfing internet..Kesian sani..selalu, layan die la sampai mengantuk..ini umminyer pulak yang tido dulu..aku selalu je kate ngan die, esp bila sani nak ajak bermain atau dia bermain di atas katil...."dik, adik gi tengok tv la..ummi da tak boleh nak buka mata ni.."..bila aku ckp camni..faham pulak dia..tindakannya sejurus itu; Sani akan mencium aku dan mengamin tangan ku sambil melambaikan tgn dan menyebut "bye..."...Itulah anak ku sani..Tak byk kerenah, tp kadangkala ragamnya memang mencuit hati aku dan abahnya..

Smnjak hamil ini jugak..aku sering terjaga awal..pukul 1@2 pagi dan kemudian sukar pula nak melelapkan mata..time inilah yang aku gunakan utk online&buka blog..walaupun hakikat sebenar..nak buat yang ini pun terasa malas juga...Kadang2 aku bertanya sendirian; "kalau dah sume benda takde mood nak buat...apelah aktiviti nak buat utk mengisi, hari2 aku.... bila semua nampak tak begitu happening..?"..Err,taktau nak jawab...No komen...tak boleh nak ulas panjang..waAllhu'alam.

Smnjak hamil kedua ni..tekak ni macam payah je nak terima susu..Mgkin sebab lama tak minum kot..tp aku tetap gagahkan diri minum susu Anmum..Wajib..Cuma, baru minum semug (berisipadu lbh kurang 200ml), dah terasa penuhnye perut..Actually mmg berbeza compare mase hamil yg 1st dulu..Bukan semug aku minum, tapi sekole! yang isipadunya lebih dr 300ml air...3x sehari plak tu...huhuhu...tp tidak utk kali ini (buat masa ni lah kan)..sebab, hr ni je..aku br minum susu sekali iaitu pagi smlm. Itupun dah rase kekenyangan...Pelik. Aku sendiri pelik dan tak tau kenapa pelik sangat kali ini..

Smnjak hamil kedua ni..ade gak mengidam..tp tidak lah desprete sgt nak mkn benda2 yg diidamkan tu..still under control..kalau ade, ade lah rezki buat aku&baby..kalau takde, It's ok..tak mengapa..No hurt feeling...Cuma kadangkala terliur dan sgt2 terliur bila tgok western food yg dimasak dan ditayang oleh para blogers yang aku ikuti...dalam hati..."sedapnyeeee la hai..macam nak mintak sikit je..."huhuhu..Berbeza pulak mase mengandungkan sani dulu kerana tika itu aku lebih menjurus kearah masakan & makanan melayu(lauk dan kuih muih tradisional)...

Smnjak hamil kedua ni..byk gak pengetahuan mengenai kehamilan yang perlu diupdate semula..hmmm...macam mengandung sulong pulak rasenya...mana tidaknya..serasa, lama tak mengandung...Bila hamil semla, rase cam pengetahuan yang ade; tahap zero semula...Dalam diam, aku nervous sbnarnya...menanti saat2 kelahiran bayi ini nanti...tapi tidak pula aku mengingat atau mengenangkan pngalaman 1st mase lahirkan sani dulu..langsung tidak...Cuma seakan berdebar bila mendengar atau membaca pengalaman org2 lain yg melalui saat2 itu...Tak tahulah bagaimana bahagian ku nanti..Mudah2n dipermudah kan Allah, amin ya Rabbal'alamin...

Smnjak hamil kedua ni..Aku masih belum membuat kad ibu mengandung di Klinik kesihatan berdekatan rumah ni..Mmg dekat..Dalam 12-15 minit berjalan kaki (bg org yang mengandung spt aku)..Bimbang sebenarnya...esp mengenai HINI yg menular skrg ni...Dan serasa, di Klinik tu macam tempat tak selamat je...tak selamat sebab aku takut dijangkiti penyakit berjangkit dr mereka yang sakit...Dalam bab ni, jangan kata di Klinik, alang di sekolah pon, aku sudah bertanya 2-3 kali muridku yang demam.."awak demam apa ni?" "brp lama dah demam?' dah gi klinik?" dan macam2 lagilah...Bimbang kalau2 demam mereka bukan demam biasa..Tapi demam yang boleh menyebarkan jaangkitan kpd org lain..nauzubillahimin zalik...

Smnjak hamil kedua ni..Aku masih mencari dan tercari2 apakah supliment terbaik yang boleh aku ambil sepanjang mengandung ini..Husband mencadangakan Salindah set lengkap..Tp mcm2 pro&Kons yang aku dengar mengenainya..Niat dihati pulak nak ambik spirulina+madu hawla+pil acid folik utk bnyakkan susu..but still under consideration..fasal tak decide lagi, mana 1 yg terbaik..What do you think?...

Smnjak hamil kedua ini...Dalam diam aku menyimpan azam utk full breastfeeding baby yang bakal lahir nanti..masih mencari info2 berkaitan..Aku sgt kagum melihat mereka yang berjaya melaksanakannya...mampukah aku sehebat mereka?.....WaAllahu'alam....


Sekian utk en3 kali ini..

waAllahu'alam


Ilalliqa' Wassalam....




8 comments:

FirJah said...

ooo... berisi plak.. alhamdulillah...
TAHNIAH!!!
moga sihat sentiasa...

L A T I F A H S U L E I M A N said...

meekasih jah..jazakumullahukhairan jaza'

chenta said...

wah bestnye u pegnen lg yang...jeles i...i pn tgh teringin nk pegnen lg...pdhal adam baru je 5bln...ngade2 btul kn...anyway mdh2an sume selamat...

BAYT AMZAR said...

salam.. mabruk buat kalian! jaga kesihatan baik2.. jg diri baik2 tau! :)

fathi fadhil said...

salam..tahniah k.pah..dah bape minggu dah?oo pasal salindah,saya pengguna n pengedar nya..try tengok kedai kami ek:)http://www.wanitamelayu.com/forum/showthread.php?t=22897

pada saya mmg org ckp mcm2 but alhamdulillah xde papepun..but yg paling saya pasti anak saya sgt kuat antibodi nya...
n kalau k.pah berminat lehla order ngan kami..i.allah harga specel leh bagi kat kengkawan:)

L A T I F A H S U L E I M A N said...

salam semua..terima kasih atas doa dan ucapan selamat yang diberikan..skrg menanti penuh debaran..Alhamdulillah..br masuk 6minggu..Doakan semuanya selamat ye..

buat fathi fathil..InsyaAllah, sy ziarah ke link tu..

buat ayu..wah2..naluri keibuan mendesak ni..hehehe..ayu, hajjar dah kawen. Skrg pon tgh peknen tak silap dah 3bln kot skrg..last contact,jun hari tu..Die buat bisness CC&husbandnye pula taukeh restoren nearby CC hajjar..

MAMA QAYYIM said...

salam..pasal salindah ni..try le.mmg pun ade je org ckp pro n con tu.lg2 kalo tgk kt internet.ade certain dr yg x bg.tp..ikut pengalaman,anak2 org sume org amik salindah set lengkap.reason first coz kite mmg xreti nk mkn ubat.salindah ni heamopati.xdelah pahit.hu3 tp mkn salindah ni mmg ms nk bersalin tu konpius sakitnya n dr pun pelik coz 6 cm still lg blh tahan.dr ckp biasanya org dah guling2 mintak epidural.tp..org still blh msg2 lg..hu3.pastu..even kita lasak2 pun still rahim kita cm mantop je..blh mkn bila kandungan dah masuk 3 bln

adda said...

congratulation.. take care ye.. awal2 ni kena mula mkn asid folik cepat2..

p r e v i o u s L i N K s

Blog Widget by LinkWithin