AHLAN WASAHLAN

UKHWAHFILLAH

JAZAKUMULLAHUKHAIRAN JAZA'

JOIN US TODAY!! BE AMONG US!! WE ARE PROUD TO BE AMONG THE JUTAWAN FAMILY. LETS SHAKLEE

Monday, September 28, 2009

S A L A M R I N D U...

In the name of Allah, the All mighty..

Salam Eidul Fitri buat semua...pembaca dan pengunjung setia blog ini..khususnya anda yang sedang membaca coretan ini..

Salam rindu dan dengan ingatan tulus mesra serta maaf zahir dan batin daripada latifah sekeluarga..

Alhamdulillah..Dah sebulan rupanya kita berpuasa..dan hari ini..untuk kesekian harinya kita meraikan hari kemenangan ini..Alhamdulillah..sehingga saat ini kita masih terus bernafas , sihat walafiat dan berpeluang lagi menyambut eidulfitri tahun ini..InsayaAllah, mudah2n dipanjangkan usia lagi untuk bertemu Ramadhan pada tahun depan..seterusnya menikmati hari kemenangan ini lagi..

Lama betul rasenya tidak mengupdate blog..Malas tu tidak..tapi cuma kesempatan dan kelapangan yang tak mengizinkan..InsayaAllah..lepas ini, saya akan lebih rajin mengupdate blog ni..

raya di Kelantan+KL=2 in 1:
Syawal tahun ini sebenarnya merupakan turn beraya dikelantan iaitu bersama keluarga mentua saya di tanah merah..Tetapi alhamdulillah, suami saya tercinta lebih berkompromi tahun ini kerana pada raya ke3 (selasa) kami sekeluarga bertolak pulang pula ke 'kg' sebelah saya untuk meraikan eidulfitri bersama keluarga saya plk.

Walaupun plan asal, adalah balik beraya di muar johor pd raya ketiga itu, tetapi..saat2 akhir, emak+kak long saya meminta utk mengubah plan tersebut..Oleh itu, saya,suami & anak tidak perlu balik ke johor tetapi balik ke Kuala Lumpur...

Sebabnya? 1-kebetulan makcik saudara sebelah emak nak melangsungkan pernikahan anak perempuannya..jadi, emak minta utk kami tidak lama berada di Johor sebaliknya pulang ke KL lebih awal utk membantu kerja2 + persiapan untuk majlis tersebut...

hikmah beraya di KL:
Alhamdulillah..ada juga hikmahnya kami beraya di KL. dpt bertemu atok perempuan saya yang semakin uzur di rumah pak uda, dapat menziarahi atok saudara saya yang sedang strok, dpt beraya di rumah baru paktan dan abang saya (a.k.a andak), tido dirumah along+angah disamping membantu kerja2 bekwoh di rumah mak Gi.

Anak saya paling seronok kerana dpt bertemu his cousins yang ramai dan lame tak berjumpa..mulanya, risau juga saya kalau sani tak dpt membiasakan diri..Rupanya sangkaan saya meleset, anak saya pandai membawa diri dan pandai juga berkawan..Berguraupun boleh tahan..habis semua cousinsnya dicium dan dipeluk (tanda sayang)..alhamdulillah...nampaknya kepulangan sani nt mmg pasti akan sgt dirindui ramai..huhuhu...

yang kedua, rezki anak saya lagi..duit raya yang banyak dr saudara mara...(terima kasih semua)...serta...dapat pulak sebuah motosikal ala2 harley davidson yg berbateri dan boleh jalan sendiri bila ditunggang.. Sebenar, lama dah anak saya admire motor boleh gerak ni...tp kami je yang tak berapa yakin kemampuan sani nak mengendalikannya...Tp bila beraya di rumah pak tan, kebetulan anak2 nya juga ada motor tersebut..tgk keletah sani yang menunggangnya macam pro..Brulah saya yakin...
tanye2 harga, pon boleh tahan..sebab kalau di KB Mall lebih mahal harganya..so, kebetulan berada di KL, saya pon decide nak beli sebuah untuk sani...

Survey punya servey kedai2 mainan di area jln raja laut..akhirnya jumpalah yang berkenan dihati..hehehe...Actually, rambang mata jugak saya dan angah melihat permainan2 yang dijual dikedai2 tersebut..macam nak beli macam2..huhuhu...Sib baiklah saya mmg dah budget..so,tahan je la nafsu....kalau tidak..boleh pokai jugak dibuatnya...

gambar raya:
Mengenai gambar raya plk..InsyaAllah, akan di upload kemudian..skrg tak sempat pulak..tp, yang byk mmg gambar anak saya je..Ummi dan abah tak dan nak bergambar bersama..hmm...selalu je jd camni...nantilah..ade rezki kite ambik gambar raya studio sfemily...lama dah berangan nak bergambar family mcm ni..InsyaAllah..ade rezki+paanjang umo nanti...hrp2 tahun depan tertunailah harapan ni..

Kl yang jauh berubah:
Citer fsl di Kl pulak..rasenye br je tahun lepas kami beraya di Kl, tahun ni bila balik tengok dah macam2 berubah esp bab jalan lah..yang terbaru: Lebuhraya DUKE.. best gak lalu sini...almaklum jalan baru..tak silap dah lalu 2 X. Jam pun tak terasa..walaupun kereta banyak atas jalan..

Round UIAM?
Oh ye, actually kami bertolak dr rumah (tanah merah) jam 7.00 pagi..dan tiba di Gombak jam 2.00 ptg. So, kami round2 dulu UIAM mengimbau kenangan mase kemi belajar dulu2..siap tunjukkan sani bangunan2 kat sini..Memang banyak sangat yang dah berubah..Mahallah a.k.a asrama pelajar pun dah bertambah..pohon2 yg dulunya kecil sekrag dah besar merimbun..Rasenya baru 4 thn berlalu..tapi terlalu banyak yang berubah...Syahdu pulak terkenang zaman2 balajar..rase nak smbg bljr lagi...InsyaAllah..kalau ada rezki..

then, lps round UIAM, kami ke area Ong Tai Kim, berhenti jap di Restoran Nasi Kandar Hj Tapah..Untuk mengisi perut yang kosong..Actually saya dah sedia bekalan nasi goreng dr rumah, tetapi disebabkan kami tidak berhenti makan dimana2..so..basilah bekalan2 tu...After lunch, kami terus ke rumah pak uda di Kota Damansara.

Kami hampir2 je nak accident...
On da way ke rumah pak uda, ade peristiwa bahaya yg berlaku..Apa tidaknya..Bila kereta kami bg signal nak masuk ke cabang/persimpangan jalan ke arah damansara (sebeleh kiri)..tiba2 motor yang berda di depan kami membelok ke kanan tanpa memberikan signal!! MasyaAllah!! mmg cemas+bdebar betul time tu!!..Husband pon serta merta terpaksa mengelak dan membelok masuk ke simpang belah kanan!! Kalau kami tak mengelak..mungkin mati penunggan motor di langgar kami..Dan Alhamdulillah, takde kereta yg sedang laju dijalan kanan tu..jadi selamat lah kami anak beranak...Bayangkan kalau ade kereta yg sdg laju disimpang itu?nauzubillah....dalam tergamam kami memanjatkan kesyukuran..pelik tgk org yang pandu motor tu..sikit pon takde rase bersalah...or macam tak sedar je yang nyawanya td umpama dihujung tanduk...Entah faham undang2 jln raya ke tidak..mcm org takde lesen pon iye..waAllahu'alam...Mudah2n tak jumpa lagi org2 pelik macam ni...

Sani yang macam2 hal...
Sebenarnya..mase bertolak tu..seawal jam 5 kami anak beranak dan bangun n final touch sebelum bertolak ke KL..Hubby+sani pon sempat mengalas perut dengan nasi goreng sebelum bertolak..Tibe2 lepas2 makan, seawal pg gak Sani dah qadak hajat..sudahnya...Pukul 7pg baru keluar dr rumah..

Percaya atau tidak..sepanjang jalan sani tak tido..macam2 xtvt yg dibuat...berceloteh dan menyanyi je kerjanya..bila hubby buka CD alquran..brulah sani dok diam+molek...Puas saya pujuk dia tido..Yela, kesian..pukul 5 dia dah terjaga..sepanjang perjalanan pulak tak lelap2kan mata..akhirnya..sani muntah jugak sebyak 2 kali..so, 2 x jugak terpaksa berhenti ditepi jalan utk membersihkan diri sani...dah dekat nak tibe gombak br Sani tido..tp itupon kejap je..dia bangun semula..smsa kami msk round2 UIAM. Sani agak kagum gak tgk pokok2 yang cantik bentuk2nya..

Mase lunch..nyk betul nasi yg sani makan..hehehe..kesian..lapar rupanya die..anak saya ni, bila lapar memang cari nasi..kalau makan benda2 lain mmg tak kenyang...Sani, sani...skrg pon saya dah terlintas nak cr menantu yang rajin+pandai masak melihat sani yang cari nasi bila lapar..hehehe

oklah..rasenye tibe sini je..nak cerita..mmg tak kan habis...alhamdulillah..walaupun sekejap, tapi saya sangat puas hati blk beraya kali ni...yang paling best+penting dpt jumpa mak yang sngt2 saya rindui...dapat makan masakan dr air tngan mak..yang mmg tiada tolok bandingnya..

InsyaAllah, dikesempatan yang akan datang...kami sekeluarga akan balik lagi....



waAllahu'alam



wassalam



3 comments:

Anonymous said...

ehemm...ehemm....
can you be my MIL???
nak crk menantu pandai masak nasik kan?
I can...I can....hahaha...
rindu la kat ko tips...

L A T I F A H S U L E I M A N said...

mana aci..MIL sama baye/umo dgn menantu..huhuhu..kompom ko durhaka dgn aku nt...ala..kite jd besan sudah lah..ko train lah ank pompuan ko pandai masak sedap2...amacam?

Anonymous said...

besan?? x best!
aku nak jdk menantu gak!
x kira...x kira....
(emo + sambil hentak2 kaki ke lantai)
huhu...

p r e v i o u s L i N K s

Blog Widget by LinkWithin