AHLAN WASAHLAN

UKHWAHFILLAH

JAZAKUMULLAHUKHAIRAN JAZA'

JOIN US TODAY!! BE AMONG US!! WE ARE PROUD TO BE AMONG THE JUTAWAN FAMILY. LETS SHAKLEE

Saturday, December 19, 2009

JOM !!!

JOM !!!
( ayat yg biasa saya dan hubby sebut2 sbg tanda mengajak utk pergi bercuti or makan angin..huhuhu)


Bismillahirrahmairrahim..

Untuk kesekian kalinya blog ini tidak diupdate..dan hari ini, saya bertekad utk update..alhamdulillah..after everything settle diuruskan..anak pon sdg nyenyak tido..maka dpt le saya lebih fokus kali ini, insyaAllah..

Oh ye..Apa khabar viewers semua? semuga kita semua sihat walafiat sentiasa dibwah pemeliharaan Allahu subhanahu wataala..Alhamdulillah bersua lagi kita dilapangan maya ni..N masih tidak terlambat juga, utk saya sekeluarga mungucapkan salam Maal Hijrah 1431 buat semua umat Islam di seluruh pelusuk dunia..

Cerita terbaru saya, suami dan anak +baby dalam perut ialah..Br2 ni..last week actually..bersamaan dgn 15dec2009 (hr selasa)..kami sekeluarga telah berpeluang bercuti2 malaysia di Bukit Merah lake town resort..Plan nak bercuti ke sini..agak last2 minit gak..n kami ke sana ala2 backpacking le konon2nye..Alhamdulillah, spt yg dihajatkan..bersama2 kami ialah adik bongsu husband saya dan juga abangnya yg merupakan anak istimewa..

Kami bertolak drpd tanah merah..dlm jam 7.30 pagi..siap sedia bekalan makanan dr umah..Thanks to kak long sebab membekalkan kami bihun goreng+kopok goreng utk disantap time berhenti rehat nt..Saya pulak just menyediakan 3bungkus roti gardenia bersama dgn fankfruter (hotdong) goreng+air kotak teh bunga 1 katen..

Perjalanan kesana rupa2nya mengambil masa lebih kurang 4-5 jam perjalanan..Huhuhu..mmg tak sangka jauhnye lebih kurang same macam dr tnah merah ke cameron highlands.. Sepanjang perjalanan, kami berhenti sekali di Perhentian banjaran Titiwangsa..almaklumlah nak ke perak mmg kene ikut grik yang paling dekat..jadi sempatlah kmi berpossing+minum pagi disini..

Then,perjalanan diteruskan. Kami tiba di Bukit merah lake town resort jam 12.10 tgh hari..Hmm..tak best tibe time2 panas tgh hari cam ni..so, moral of da story..kalu nak gi lagi..kene bertolak laaagi awal..br puas hati..

Kat bukit merah ade beberapa tempat menarik utk dilawati n buat aktiviti..spt tempat mandi-manda di teman tema airnya (water park), Orang utan Island (pusat pemeliharaan orang utan) dan Eco Park (ala2 zoo jugak la nih)...Kesemua ade rate masuk yg tersendiri..tapi lebih jimat kalu kite beli tiket stlye pakej.. terbaru, tiket masuk utk kesemua tempat yg disebutkan diatas bg dewasa ialah RM 55 manakala bg kanak2 bwh 12thn RM 47.So boleh jimat lebih kurang RM 10 nak dibandingkan kalau byr asing2..

Tp, masih ada pilihan.. macam saya, percutian kali ni kami tak masuk pon waterpark..(rugiinyeee...huhuhuhu.next time insyaAllah)..Kami just beli tiket pakej ECO Park Combo (boleh masuk semua yg diatas kecuali waterpak). Tiket utk dewasa RM 30 manakala bg kanak2 bwh 12 thn RM 24 shj. Bagi Org kurang upaya (OKU) pula, tiketnye lebih murah RM 23 (setelah ditotalkan jumlahnye).

Yang menariknya..valid tiket yg dibeli ini ialah selama tiga hari. maksudnya..kalau tak sempat nak habiskan semua tempat hr ini, esoknya kita msh boleh lagi masuk ke taman tema ini..Tp bila dah masuk sekali, dah tak boleh masuk lagi tempat yg sama kecuali pada tempat yg masih belum dimasuki lagi.. Kemudahan2 asas disini pon lengkap siap dgn toilet daan surau..Cume kalu bab makan+loging tu..mmg kurang pilihan lah..

Rate hotel/apartment/chalet kat bukit merah ni..agak mahal la jugak..unless kite booked time promosi or kite ade membership kad diskaun percutian.. Yang tak best kat bukit merah lake town resort ni, makanan2 kat food courtnya mahal dan hampeh+tak sedap langsung..Biasa org mmg NO hal kalu hrg makanan mahal asal saje makanannye mantop..kalu hampeh..baik tak makan pon takpe... Tp terpaksa la makan..sebb nak isi perut yg kosong kan...

Rupa2nya..bukit merah ni..dah tak jauh dgn negeri Kedah darul aman. Setelah bergumbira+menjamu selera, kami keluar dr bukit merah dan solat jamak takhir di masjid parit buntar, kedah.. Mak oii sampai dikedah nu??!!! ni adalah kes, tersalah masuk highway mase keluar dr resort tu..Then kami patah semula ke perak..menuju ke Taiping pula.

Sebab apa ye?
Drpd study+research yg dibuat sblm gi becuti ni..tips yg terbaik utk overnite bila datang ke bukit merah ialah bermalam di TAIPING. Mcm yg kami buat. Kat sini, baanyak sgt pilihan utk tmpat penginapan..dr semurah rate RM 55 semalam..hinggaala semahal2nye..yang hrga moderate pon ade..pendek kate mmg byk choice. Kami telah bermalam di PANORAMA HOTEL yg terletak di tgh2 bandar taiping..strategik hotel ni fasal dekat dgn bank muamalat..the store..restoren dan lain-lain lagi.. Tempat makan jgn ckp laah..mmg byk sgt pilihan..hrga nya pon berpatutan. Termasuk le tempat2 best yg boleh dilawati mcm muzium,zoo dan lain2 lagi..

kat taiping ni, kami telah meng'ambush' Restoren Nasi Ayam Hainan (HALAL).mmg puas hati n sedap..restoren pon milik org melayu..tandas dan dapurnyepon bersih..mmg pilihan yg tepat.. Harga bg sepinggan nasi ayam lengkap lauknya hanya RM 3 shja. Itupon mmg kenyang..Restoren ni ade gak menyedia nasi campur n aneka lauk pauk (utk sajian tgh hari) disamping menu ala carte..

lupa nak info; rate bilik and other facilities bagi hotel panorama boleh klik di sini. Utk yg nak booked awal2 tp takde kreadit card..Just nak guna maybank2u cthnya..Boleh contact le dgn pihak hotel tu..Kiteorg tidur semalaman je. Tp ambik 2 bilik iaitu: 1 bilik moderate RM 110.40 per nite (1 katel queen+1 single bed) dan 1 bilik suite RM 207.00 per nite (bilik ni ade 2 bilik air, 1 ruang tamu +1 bilik tidor: 1 single bed+1 queen bed)..Actually kalu nak lebih jimat, kat ruang tamu tu pon boleh maksimum 4org tidor..Tp takde katil..kene bwk Comforter+bantal kecik sendrik)..Sebab antara bilik dan ruang tamu tu,dipisahkan dengan pintu..

Dlm ruangan ni, ade le saya selitkan gambar2 percutian kami ni..selamat menjamu mata..

Singgah sebentar di Perhentian Titiwangsa..Ni actually on da way ke bukit merah lagi ni..br tibe Grik..

Anakku Sani dan ayah Ku..
Me.my self n I berlatar belakngkan gununf ganang..Berdiri teguh di atas puncak banjaran titiwangsa..chewah...


Di Org Utan Island, Bukit Merah lake towwn Resort

Dalam bot nak ke pulau org utan tu..Sani ni gayat sebenonye..

Takut je sani ni tau..letih ambo..

Org utan ni berasal dr serawak..pandai control handsome bila nampak kamera..

baby org utan yg dok dalam nurserynya..yg nih tgh peluk teddy bear..siap pakai pampers brand fitti lagi you..

Papaan tanda..Senyuman kegumbiraan drpd bro in law saya a.k.a Ayahku..(p/s: utk pakej eco park combo, blh pilih salah satu naik chairlift (mcm kusi tergantung menuju ke seberang/wat 1 pusingan lengkap.budak2 bwh dr ketinggian 90 cm takleh naik.1 seat boleh naik berdua or seorang. boleh tgk pemandangan dr ats bukit merah resort esp kat waterpark tu ) or Skycycle (ni kene kayuh sendiri sejauh 200 meter.So, time cycle blh tgh haiwan2 dlm ecopark tu.)

After balik dr pulau org utan..bot kami menuju smula ke resort bukit merah - di jeti Eco park pula..(ni actually posse seblm masuk eco park. Kiteorg stop kejap kat sini..minum2 and makan roti buat alas perut)

Ayahku yg letih tp tetap maintain..Suka dpt gi jalan2..

Kuchik..gumbira..wat aksi kiut ditepi tasik..

Ini Bear Cat..antara haiwan2 yg ade kat ecopark..Banyak lagi..tak larat naak upload gambar2 haiwan kat sini..huhuhu

Posse spontan from hubby..

Ade animal show jgk kat ecopark nih..Aksi burung kakak tua, berok, memerang + foto shoot dgn ular..
Kuchik cuba bermesra dengan alam...
Bergambar di suite kami seblm pulang..

Di tepi tasek banding yang mendamaikan...

Tasek banding..singgah sebentar mase on da way back ke tanah merah..

Nearby tasek banding jetty..

payah nak dpt posse cute sani di tasek banding ni..



Oklah..that's all for now..Jumpa lagi di next entry..insyaAllah....


Sekian.




















4 comments:

HalfBlood Princess said...

Sis, congratz for expecting ur second child..tk care!:)

P.S best nye jln2..

L A T I F A H S U L E I M A N said...

thanks kak izu..tpkan.pragnant yg 2nd ni rese sekeejap je..next year bln 4 dah deliver, insyaAllah..

L A T I F A H S U L E I M A N said...

thanks kak izu..tpkan.pragnant yg 2nd ni rese sekeejap je..next year bln 4 dah deliver, insyaAllah..

DaHLia said...

kak pah,

sri intan guest house tu kat tjg bungah..not so far dr USM tu...tempat dia mmg best laa sbb close to laut..blkg tu jer..so senang nk mandi2 manda, bersiar2...

pasal rate, paling murah exec suite RM200 per night..kalo staf telekom akan dpt lebih murah, half price kalo xsilap,,,saya hari tu sbb adik ipar kakak (biras ke nama dia ek) staff telekom...

Any further infos, akak contact En Razlan 04-899 5489 /04-899 5495

p r e v i o u s L i N K s

Blog Widget by LinkWithin