AHLAN WASAHLAN

UKHWAHFILLAH

JAZAKUMULLAHUKHAIRAN JAZA'

JOIN US TODAY!! BE AMONG US!! WE ARE PROUD TO BE AMONG THE JUTAWAN FAMILY. LETS SHAKLEE

Wednesday, June 23, 2010

Jom Layan...

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah bersiaran lagi..

InsyaAllah nak update citer mengenai Pertandingan Nasyid Bintang Mu'min Musim ke 4 baru2 nih peringkat negeri Kelantan...

Pertandingan ni telah berlangsung di Dewan Bhgn Teknologi Pendidikn Negeri Kelantan pada 19June2010 bersamaan hri Ahad. Sk Ipoh (sekolah sy le tu) telah dipilih PPD Tanah Merah untuk mewakili daerah ke pertandingn tersebut..

Overall, alhamdulillah..semuanya berjalan lancar..Murid-murid sekolah saya telah perform yg terbaek. Kami guru2 yg mengiring dn membimbing sgt berpuas hati..walaupun tiada rezki utk menang..tetapi, pengalaman yang diperolehi sgt2 berharga..

Komen juri utk performance skolah saya:
  • Percussion: Gendang rentaknya tak pelbagai (rentaknya sama sepanjng lagu)..Takda goreng..
  • Persembahan & Kesepaduan suara: Baik cuma perlu lebih kreatif mempelbagaikan suara2 alternatif..Kena ada suara harmoni, suara base..suara backup...
  • Solo: Pitching lari..Pergerakan dan persembahan solo perlu lebih menonjol daripada rakan2.

video

Kebanyakan sekolah dn daerah yang menjadi wakil pada hr tu, tidak menggunakan percussion sebaliknya minus one. Ada juga yg menggunakan kedua2nya..Saya sempat bertanya brp kos buat minus one dgn salah seorang guru pembimbing nasyid pd hr tu..menurut beliau, plg rendah RM 500..ttp sekolah beliau hbs RM 1000.. MasyaAllah...Banyak kosnya tu..Itu kalau di Kelantan..Mcm manalah ratenya kalau diluar Kelantan ye?..Ada sapa2 blh tau?...

Yang ni plk; performance drpd Johan nasyid mu'min..drpd sekolah pengkalan chepa....

Menurut juri..dlm byk2 pertndingn nasyid mu'min yang mereka dah attand di beberapa buah negeri pd thn ni(setakat tarikh 19june ni lah) , performance mereka yang terbaik dan inilah banchmark/standrd yg mereka cari utk di bawa bertanding ke peringkat Kebangsaan nanti.... Walaupun begitu, Ada beberapa perkara yang perlu dipertingkatkan... Overall, kesepaduan suara dn pergerakan dah kemas+merdu..Cuma nyanyian solo sedikit sumbang pada low tone+pitching tak sampai...Kalau boleh lagu yang akan dibawa peringkat kebangsaan nanti, boleh dibawa solo dan sesuai dengan tone suaranya.


# Nampaknya, video johan terpaksa di upload kmudian sbb filenye besor pulok.


Sekian...

No comments:

p r e v i o u s L i N K s

Blog Widget by LinkWithin