AHLAN WASAHLAN

UKHWAHFILLAH

JAZAKUMULLAHUKHAIRAN JAZA'

JOIN US TODAY!! BE AMONG US!! WE ARE PROUD TO BE AMONG THE JUTAWAN FAMILY. LETS SHAKLEE

Wednesday, December 8, 2010

Donut 1432


Bismillahirramanirrahim..
Dis time nak share resepi donut yg bjaya dbuat smalam,insyaAllah..senang je..yg pnting msti brani mencuba oke?

BAHAN-BAHAN:
1/2 kg tepung gandum
1 biji telor
Sedikit garam
3 sb susu pekat manis
3 sb marjerin
1 mug air suam
1 paket yis mauripan (yg jenis serbuk tu)
Beberapa sudu gula--blh bajet sndri byk mana--utk di gaul pd donut.

CARA-CARANYA...
1-Gaul sebati gandum+ sedikit garam+marjerin+ mauripan-- shingga menjadi SERBUK..

*Kne guna tangan esp time sbatikan marjerin dgn tepung tu..Buat mcm kte buat signal duit gune jari tu..

2-masukkan telor + susu pekat + air suam -- then uli shingga lembut..

*Masa nie dah jadi DOh.. Lg lama uli..akn dpt mghasilkan donut yg lmbut..gunekan teknik menumbuk/tekan mampat mnggunakan tapak tangan--bhgn yg slari dgn ibu jari..
*sesekali celup tgn dgn minyak msk spy doh tidak melekat.

3-bulat2 dan bentukkan donut2 anda..then susun molek di atas dulang.. Biarkan slama lbh kurang 30 min..
*So,smentara tu blh la panaskan minyak dan blend gula pasir.. (Akcli kalau nk gaul dgn sambal tumis kering or siram dgn choclate pun blh je..ikut kreativiti+citerase msg2.

4- start menggoreng dgn api yg sederhana.. *Goreng doh donut yg mula2 kte buat trlebih dahulu--kira mcm ikut turn lah jugak. Then, bla perang sikit,angkat dan toskan minyaknya.

5-siap sdia digolekkan @ digaulkan dgn gula yg siap dblend.

6- makan time.. Sblm tu, snap pic hasil kerja anda buat kenangan+update dlm fb.. Mmmuahahaha..

Oke. Tu je. Simple kan? Jgn malu segan mncuba ye..

WaAllahualam..


P/s-- resepi ini adalah ihsan dr en.sifoo saya-- kak siti zakhirah. Thanx 4 sharing akak! Jasamu dikenang

1 comment:

p r e v i o u s L i N K s

Blog Widget by LinkWithin