AHLAN WASAHLAN

UKHWAHFILLAH

JAZAKUMULLAHUKHAIRAN JAZA'

JOIN US TODAY!! BE AMONG US!! WE ARE PROUD TO BE AMONG THE JUTAWAN FAMILY. LETS SHAKLEE

Tuesday, May 12, 2009

#2 K I S A H H A R I I BU

K i s a h  # 1


video


In the name Of Allah..the All Mighty...


Assalamualaikum semua dan apa khabar? lama saya tak update blog nie...hemm bukan kemalasan lantaran masa yang amat mencemburui saya..Byk juga hal2 lain yang perlu diselesaikan..dan banyak lagi yang belum selesai...huhuhu....

Oklah, back to our main issue: Ingat tak sambutan hari Ibu baru2 ini? walaupon mungkin dah terlambat, hari ini saya cuba juga menghantar entry yg berkaitan dengan mood dan sambutan hari tersebut...Mudah2an ada manfaat, impak dan informasi baru yang dapat kita kongsikan, insyaAllah...


Oh ye, Tengok dah klip video dia atas? touching kan?cuba hayati poems di bawah pula....

Thanks to Along sebab send poem ni ke email saya..simple sahaja bahasanya tetapi maksudnya mendalam  dan impaknya amat besar jika kita benar-benar hayati...


"T A H N I A H & J U T A A N  T E R I M A  K A S I H  buat mak tercinta dan ibu mertua tersayang, juga kepada ibu-ibu sedunia yang telah mencurah sepenuh jiwa dan raga membesar dan mendidik anak-anak dengan sesempurna mungkin dan sepenuh kasih sayang..."



  Click Me!Click Me!Click Me!

Orang kata aku lahir dari perut mak.. 
(bukan org kata...memang betul)
       
 
Bila dahaga, yang susukan aku....
mak                Click Me!              
Bila lapar, yang suapkan aku....
mak                                
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ..
mak                      
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....
Mak  Click Me!                      
Click Me!Bila bangun tidur, aku cari....mak                                
Bila nangis, orang pertama yang datang ....
mak                          
Bila nak bermanja, aku dekati....
mak                              
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....
mak        Click Me!                    
Click Me!Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak                          
Bila nakal, yang memarahi aku....
mak                              
Bila merajuk, yang memujukku cuma....
mak                            
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....
mak                    
Bila takut, yang tenangkan aku....
mak           Click Me!                   
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....
mak                            
Aku selalu teringatkan ....
mak                                  
Bila sedih, aku mesti talipon....
mak                              
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.....
mak                        
Bila bengang.. aku suka luah pada..
mak                              
Bila takut, aku selalu panggil... 
"mmaaakkkk! "  Click Me!                        
Bila sakit, orang paling risau adalah....
mak                          
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....
mak                          
Bila buat hal, yang marah aku dulu....
mak                            
Bila ada masalah, yang paling risau.... 
mak                            
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. 
mak                        
Yang selalu masak makanan kegemaranku....
mak     Click Me!                     
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....
mak              
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....
mak                    
Click Me!Yang selalu berleter kat aku...mak                                
Yang selalu puji aku....
mak     Click Me!                               
Yang selalu nasihat aku....
mak                                  
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....
mak     
               

Click Me!Aku ada pasangan hidup sendiri....       
                         

Bila seronok, aku cari....pasanganku   
Click Me!                           
Bila sedih, aku cari....
mak 
                                   
Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku                          
Bila gagal, aku ceritakan pada....
mak     
                         

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku  
Click Me!                          
Bila berduka, aku peluk erat....
emakku   
                          
Click Me!Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku                            
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....
mak   
                        
Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku 
Click Me!                   
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu” 
              
Click Me!Selalu.. aku ingat pasanganku 
Selalu.. mak ingat kat aku
Click Me! 
                                  
Bila-bila... aku akan talipon pasanganku   
Entah bila... aku nak talipon 
mak 
                              
Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku                          
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk 
emak       
                  
Renungkan:   
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?        
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
                
Berderai air mata jika kita mendengarnya........  
 
                   

Tapi kalau mak sudah tiada.....
..... 
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....
       
 
Click Me!
 
 
Berapa ramai yang sanggup
 menyuapkan ibunya.... 
berapa ramai yang sanggup
 mencuci muntah ibunya..... 
berapa ramai yang sanggup
 mengantikan lampin ibunya..... 
berapa ramai yang sanggup
 membersihkan najis ibunya....... 
berapa ramai yang sanggup
 membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....   
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

dan akhir sekali  berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:

1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3...00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA


Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,

"Saya Sayangkan Ibu"... Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.






 K i s a h  # 2



InsyaAllah, dalam part ini..saya ingin berkongsi dengan kawan2 mengenai asal usul sambutan hari Ibu yang disambut di seluruh dunia hari ini..Tapi kepada yang baru tahu, jangan terkejut pula ya..sebab ramai yang tak tahu perkara sebenar..maklumat ini, saya perolehi daripada email yang dikirim oleh salah seorang alumni uiam baru-baru ini...




Dalam email tersebut, permulaan dan asal usul sambutan hari ibu ni ada kaitan dengan keagamaan dan kepercayaan masyarakat ancient Greek sempena mengagungkan ibu kepada segala Tuhan mereka yang bernama RHEA dan juga masyarakat ancient Roman sempena tuhan mereka yang bernama CYBELE... Pada abad yang ke 15, di England telah diadakan sambutan yang dipanggil " Mothering Sunday" (juga merupakan salah satu drpd sambutan yang di raikan oleh penganut Kristian) yang disambut setiap hari Ahad yang ke4 (in Lent) yang mana 40hari berikutnya pula ialah sambutan Easter (hari kesyukuran mereka). Dalam sambutan "Mothering Sunday "  tersebut, mereka  mengagungkan wanita-wanita yang bergelar ibu di England. Mmg betul pun, sambutan ini sempena meraikan penghargaan kepada ibu2 or motherhood namun hakikat sebenar, perayaan yang menjadi sebahagian kepercayaan penganut Kristian ini adalah kerana sempena memperingati Virgin Mary dan mother of church. Kalau kengkawan nak tahu lebih lanjut mengenai hari Lent/Easter ini, boleh lah baca disini .





Pada abad yang ke 17, ketika itu di England terdapat seumpama sistem kasta yang diamalkan. Dimana bagi mereka yang miskin mereka secara automatik akan menjadi golongan servant/pekerja/buruh kepada mereka yang berada dalam golongan yang kaya/bangsawan. Memandangkan golongan buruh ini terpaksa bekerja berhempas-pulas bg golongan tersebut, malah ada sebahagian mereka yang terpaksa meninggalkan keluarga, ibu dan anak-anak. maka pada hari "Mothering Sunday" mereka akan diberi pelepasan atau off day sehari, untuk mereka pulang kepangkuan ibu bapa dan keluarga masing-masing ;untuk berkumpul bersama-sama (ie. such a family gathering la). 




Walaupun sentimen, konsep, dan ruh atau spirit yang cuba diterapkan ketika itu ialah menghargai parents lebih-lebih lagi Ibu dan juga the motherhood, namun memandangkan off day/pelepasan tersebut dibuat pada setiap hari ahad yang kedua dalam bulan May dan bersempena juga dengan hari the Mothering Sunday tersebut, maka tidak boleh dinafikan lagi bahawa sambutan tersebut yang akhirnya kini lebih popular dikenal sebagai HARI IBU mempunyai susur galur dalam amalan Kristians. 




Dalam pada masa itu, pengaruh dan kepercayaan Kristian mula tersebar luas di benua Eropah. Dan akibat daraipada asimilasi budaya setempat, sambutan tersebut juga telah berasimilasi dengan sambutan Mother Church (the spiritual power that gave them life and protected them from harm) . Oleh hal yang demikian, percampuran dan pertembungan kedua-dua sambutan (Mothering Sunday dan Mother Church) telah menjadikan pengamalnya mengimani bahawa hari tersebut bukan sahaja untuk  merai dan menghargai Ibu-Ibu mereka namun juga merupakan sambutan bagi mereka menghormati Institusi Church (gereja)..Hmm..kira macam 2 in 1 lah ni..


Munculnya konsep atau brand sambutan " MOTHERS' DAY " ini adalah datangnya daripada usaha dan Idea daripada Anna Reeves Jarvis (1868) dan setelah beliau meninggal  dunia, usahanya telah disambung pula oleh anaknya Anna Jarvis (1905).. Sambutaan Mothers' day tersebut juga turut di popularkan oleh Julia Ward Howe (1872) di seluruh Amerika dan Boston. Ketiga-tiga tokoh ini cuba memperjuangkan MOTHERS DAY bagi menghargai wanita-wanita yang bergelar Ibu dan semangat keibuan yang ada pada mereka. Daripada ketiga-tiga tokoh ini, usaha keras yang dijalankan Oleh Anna Jarvis telah membuahkan hasil apabila dia dan pengikut-pengikutnya berjaya mendapat sokongan para usahawan, menteri dan ahli-ahli politik ketika itu menjadikan sambutan HARI IBU tersebut sebagai salah satu daripada sambutan kebangsaan mereka (their national Mothers' Day Celebration). Dengan kejayaan tersebut, pada tahun 1911, Hari Ibu telah mula di sambut dikebanyakan tempat di Eropah. Malah, pada 1914, Presiden Woodrow Wilson telah membuat pengisytiharan rasmi bahawa MOTHERS' DAY merupakan hari cuti nasional mereka yang disambut pada setiap tahun pada hari AHAD KEDUA DALAM BULAN MAY. Sambutan ini pula akhirnya mula tersebar luas dan menjadi ikutan pula bagi negara-negara lain didunia. Penyebaran ini mungkin disebabkan oleh faktor-faktor penghijrahan, crussaders dan dakyah-dakyah Kristianisasi di jalankan oleh mubaligh-mubaligh Kristian. 



Saya percaya, walaupun apa yang kita lihat; mereka cuma cuba tonjolkan dan promote nilai murni-penghargaan kepada IBU tetapi disebalik usaha tersebut tersirat jarum dan benang yang cuba menusup masuk dan mengikat masyarakat dunia supaya lebih dekat dengan agama mereka (i.e Dakyah bil hal mereka yang secara halus dan tidak direct. That's why they still choose 2nd of Sunday in May ) . Sampai kadangkala, ada dikalangan umat Islam kita yang lebih mengingati tarikh2 seperti Mothers day, Valentine's day, fathers' day, Holloween dan macam-macam lagilah  berbanding dengan tarikh2 besar dalam Kalender Islam. Nauzubillahi min zalik...Semoga kita semua tidak begitu..


# NATIJAHNYA; sebenarnya bagi kita penganut agama ISLAM, hari ibu tidak terhad hanya pada satu-satu hari sahaja..Tetapi H A R I I B U yang sewajibnya kita implemen dan raikan ialah PADA SETIAP HARI.. Cuba fikir semula, if it's only to appreciate moms in One day, berbaloikan penghargaan itu dengan segala pengorbanan ibu kita selama ini?...And I believe...All moms in the world tak mintak pun dihargai, tetapi jika penghargaan itu sentiasa dan selalu diberikan, saya percaya semua ibu-ibu di dunia ini merasa sangat bahagia sepanjang hayat mereka...


WaAllhualam...





No comments:

p r e v i o u s L i N K s

Blog Widget by LinkWithin